FŐOLDAL  
HK MUZSLYA
 
MÁRIA SZENT NEVE
 
SZERVÓ M. ISKOLA
   
   
MUZSLAI PETŐFI SÁNDOR MME
LEHEL SK
 
   
   
   
   
   
MAGYAR HÁZ
 
 

SZJMSZ

   
   
MUZSLYAI ÚJSÁG-137
 
AMATŐR SZAKÁCSOK
 
KÖZÉP-BÁNÁTI
     
   
   
     
Magyar ház
   
HETVEN ÉV KÉZIMUNKÁZÁS UTÁN ELSŐ ÖNÁLLÓ KIÁLLÍTÁS


Muzslyán, a Magyar Házban egy rendhagyó kiállítás megnyitójára került sor, amelyen egy 70 éve tartó hobbi, munkásság látható. A muzslyai Révész Erzsébet egészen fiatalon kezdte elsajátítani a kézimunkázás fortélyait, első tanítómestere édesanyja volt. Ma 83 évesen sem csügged, továbbra is varrja, készíti a szebbnél szebb kézimunkákat.


A mostani, az első önálló kiállítása, és ennek a megnyitójával egy régen dédelgetett álma valósult meg - most szélesebb körben is láthatják kedvenc időtöltésének gyümölcsét. A kiállítás megnyitójára gazdag ünnepi műsort is készítettek, amelyen felléptek a Muzslai Petőfi Sándor MME Harmatcsöpp nevű, óvodásokból álló csoportjának tagjai, továbbá a Szervó Mihály Általános Iskola Rozmaring citerazenekara, valamint egy modern táncot is láthatott a közönség Kocsis Erik, az alkotó dédunokája jóvoltából.

A moholi vendégek verssel, dallal kedveskedtek, ugyanakkor a Nők Klubjának oszlopos tagjáról, több humánus szervezetben is közreműködő Erzsi néniről, munkáiról is elhangzott méltatás. Palatinus Aranka, a Nők Klubjának elnök asszonya elmondta, hogy a muzslyai nőszervezet 1974 februárjában alakult meg, és Erzsi néni azóta aktívan kiveszi a részét minden akcióban, munkában.

Segítőkészsége, emberszeretete a Vöröskereszt helyi szervezetében kifejtett, több mint 30 éves tevékenykedésével, a helyi tanács által működtetett szociális bizottságban is kifejtett munkásságával támasztható alá. A különféle technikákkal készült munkák sok otthont ékesítenek, sőt a kézimunkáiból a világ minden tájára eljutottak.

A kiállítást hivatalosan mgr. Hallai Zoltán, tanácselnök nyitotta meg, aki elismerően szólt a kézimunka kiállításról, az effajta alkotómunkáról, amely a fiataloknak példaértékű, ihletet adó lehet.


Hanganyag!TOJÁSFESTŐ VERSENY VOLT MUZSLYÁN

Hagyományosan az idén is megtartották Muzslyán a húsvéti tojásfestő versenyt. A Magyar Ház megtelt gyerekekkel, mintegy 70-en próbálkoztak az ötleteiket valóra váltani. A zsűri nem szabott szabályokat: ki-ki kedve szerint festhette, díszíthette a tojásokat. A színes, csinos, kikent-kifent, díszesebbnél díszesebb alkotások lassan, de biztosan sorakoztak a zsűri elé, a tagoknak nem volt könnyű dolga. A háromtagú bírálóbizottság – Hallai Magdolna, Ladvánszky István és Živojin Popov – az 1-5 éves gyerekek kategóriájában Agotić Viktor, Csorba Márió és Kardos Beatrix munkáját díjazta. Az 5-10 évesek mezőnyében a legjobb három tojást Fekete Enikő, Varga Brigitta és Fülöp Adorján festette. A 10-15 évesek kategóriájában a legszebb tojást Metenkovity Anasztázia alkotta, őt követte Varga Emília, a harmadik helyere került Fehér Krisztina.


A tojásfestő verseny mellett a MAKK fiatal tagjainak húsvéti tematikájú rajzait is kiállították és díjazták. A zsűri tagjai – Kovács Jolánka, Csóti Krisztina és Ispánovics István – a 6-9 évesek mezőnyében díjazta Varga Tímeát, Séra Attilát és Molnár Gábort, a 9-11 éveseknél a legjobbak lettek Bajtai Kira Anna, Anđela Repek és Bihler Anela. A 11-15 éveseknél díjazták Aćimaš Andreát, Kónya Leont és Nanić Dánielt. A MAKK elnöke, Hallai Mihály három különdíjat is adományozott, mégpedig a két legfiatalabb alkotót, Asztalos Emíliát és Molnár Andort, valamint a legtürelmesebb anyukát, Fülöp Györgyit.


A tojásfestő versenyen már az is hagyománnyá vált, hogy a Nők Klubjának szorgos kezű asszonyai – Kocsobán Julianna, Tóth Rozália és Justin Irén - fánkot sütnek. Az idén 150 darabot készítettek az asszonyok, amelyhez a hozzávalókat Hadžajlić Margit, a klub egyik tagja biztosította. A verseny díjait, a rajzeszközöket a helyi tanács vásárolta.

Hangos!TÍZ ÉVES A ZENÉSZEK ÉS ÉNEKESEK EGYESÜLETE
Muzslyán, a Magyar Házban szervezte meg 2012. március 21-én este jubileumi közgyűlését a zenészegyesület, immár tíz éves múltra tekintenek vissza. A beszámoló igencsak szerény volt, attól eltekintve, hogy az egyesület tagjai határon innen és határon túl, sőt a tengeren túl is öregbítették Muzslya hírnevét. Zombori Ervin, az egyesület elnöke az elmúlt tíz év legnagyobb sikerei közé sorolja a fiatal tehetségek felkutatását, a zenészpalántákkal való foglalkozást. Különórákat adtak a tehetséges fiataloknak, akiket az éneklés, a dobolás, illetve a gitározás iránt érdeklődtek.
A tavalyi évről szóló beszámolóban elhangzott, hogy mint már hagyományosan tavaly is megszervezték a zenészbált, első alkalommal rendeztek húsvéti bált, majd hetedik alkalommal került sor a Líra Popfesztivál megvalósítására, amit igencsak sikeresnek könyvelhettek el, hiszen négy fiatal felfedezettje lett a versenynek. A 2011-es évben első alkalommal ünnepelték meg a zene világnapját, amely keretében hangszerkiállítás és koncert is volt. Ősszel pedig egy koncertet rendeztek Gyémánt Tibor, zenésztársuk emlékére.
A terveik gerincét képezik a múlt évben is megrendezett zenés programok. A zenészbálon túl vannak, április közepére tervezik a húsvéti bált, de az idén is lesz Líra Popfesztivál, Gyémánt Tibor-emlékkoncert, és egy karácsonyi hangversenyt is szerveznének. Persze a jövőben is legfőbb feladatuknak tekintik a fiatal zenészek kinevelését, a tehetséges, zene iránt érdeklődő fiatalokkal való foglalkozást.
Hanganyag!


„MUZSLYA, A MI HÁZUNK”
A Vajdasági Szociáldemokrata Liga 2012. március 2-án este a Muzslyán megtartott lakossági fórumának a Vajdaság, a mi házunk példájára a címbe foglalt mottót kölcsönözte. Ezen az összejövetelen jelen volt Aleksandar Marton, Nagybecskerek város képviselő-testületének elnöke, a párt egyéni jelöltje a tartományi parlamentbe, Vass Tibor, a városi tanács tagja, Vladimir Tešić, a nagybecskereki Távfűtő Művek közvállalat igazgatója és Branislav Vlaisavljević, a Városrendészeti közvállalat képviselője. A lakossági fórumon a közelgő választásokról volt szó, Marton reményét fejezte ki, hogy ezúttal az első helyre kerülnek Nagybecskereken, és a környező helyi közösségekben, ugyanakkor, hogy a polgárok Bojan Kostreš polgármester-jelöltre adják voksukat. Vass Tibor magyar nyelven szólt az egybegyűltekhez, aki hangsúlyozta, hogy a muzslyai polgárokat hiába próbálták „félrevezetni” – többször is, főleg a választási kampányokban, amikor csak az emberek szavazatára volt szükségük. A puszta hitegetéssel, az üres ígérgetésekkel nem lehetett őket lekenyerezni. Az összejövetelen a két közvállalat képviselője beszámolt a településen eddig véghezvitt tevékenységeikről, valamint azokról a tervekről is szóltak, amelyek az elkövetkező időszakban kerülnek megvalósításra. A lakossági fórumon a polgárok is szót kaptak, néhányan éltek is a lehetőséggel, és a legégetőbb problémákra mutattak rá, amelyek sürgősen orvoslásra várnak, mint például Muzslya több utcájában az útburkolat megrongálódására, az utcai világítás hiányosságaira, továbbá felvetették annak elméletét, hogy az iskola előtt, illetve a település bejáratánál elkelne egy villanyrendőr, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés. Az elhangzott észrevételek helyénvalóak, és már ismertek többnyire a közvállalatok képviselői előtt, de a munka üteme miatt még egyes területeken nem oldották meg a problémákat, azonban azok a tervek részét képezik.
Hangban!


RENDHAGYÓAN GAZDAG, NEMZETKÖZI KIÁLLÍTÁS VOLT MUZSLYÁN

Dűlőutak szorgos népe elnevezéssel egy nemzetközi kiállítást tartottak Muzslyán 2012. január 19-e és 21-e között, amelyet azért hívott életre a Fókusz M – tájékoztatási és fejlesztési központ, hogy bemutassák mindazokat az adottságokat és lehetőséget, amelyek erre a tájra jellemzőek, azonban még nincsenek teljes mértékben kihasználva.
Az egybegyűlteket elsőként Hallai Zoltán tanácselnök köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy csakis összefogással, egyetértésben lehet eredményt elérni, és ez az első ilyen jellegű összefogás a település történetében. A köszöntő után Muzslya testvértelepülésének, Mindszent városnak a polgármestere, Zsótér Károly szólt az egybegyűltekhez, aki röviden vázolta a jövőbeni terveket is, említette a közös pályázási lehetőségek kiaknázását, hisz fontos, hogy mindenki feltérképezze lehetőségeit, hogy kiderüljön, mit lehet tenni egymásért, a közösségért, az országért, Európáért.
A rendezvényt hivatalosan Pásztor István, a tartományi kormány alelnöke, gazdasági titkár nyitotta meg, aki beszédében üdvözölte az ilyen kezdeményezést, és gratulált a szervezőknek amiatt, hogy felismerték az ilyen jellegű megmozdulások, fontosságát.
-Ahhoz is szeretnék gratulálni, hogy fölismerték, a muzslyai vállalkozók csak akkor fejlődhetnek, hogyha az egész térség előrehalad, továbbá ahhoz is szeretnék gratulálni, hogy fölismerték, csak akkor lehetünk erősebbek, hogyha önmagunk vezetünk számot arról, hogy milyen lesz a holnapunk. Ahhoz is szeretnék gratulálni, hogy ennyi jó szándékú, pozitív energiát hordozó embert sikerült maguknak mozgósítani – mondta Pásztor István, majd a jövőbeni segítségét ajánlotta fel a jelenlevőknek a hasonló megmozdulásokhoz, ugyanakkor arra buzdította a szervezőket, hogy az ilyenfajta rendezvényt hagyományteremtő jellegűre tervezzék, amihez ugyancsak felajánlotta támogatását. Továbbá arról is szólt, hogy a három napos kiállítás ideje alatt, a közös gondolkodás eredményeképpen jó lenne, ha körvonalazódnának az IPA projektumokhoz kellő elképzelések, amelyek a kistérség fejlesztését szolgálnák majd.
A helybeli vállalkozók, termelők, állattenyésztők és civil szervezetek képviselői mellett jelen voltak a környező településekről is, Lukácsfalváról, Erzsébetlakról és Szentmihályról, valamint a magyarországi Mindszent városból. Összesen 42 kiállító termékeit tekinthették meg az érdeklődők a kiállításon.
A rendezvény második napján dr. Bózsó József egyetemi tanár egy előadást tartott a bio növényvédelemről, majd a Fókusz M – Fejlesztési és Tájékoztatási Központ egy megállapodási, együttműködésről szóló szerződést írt alá a lukácsfalvi Fehér tó – Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesülettel. A tervek szerint közös pályázási lehetőségeket próbálnak kiaknázni a közeljövőben.

--- Összefoglaló a megnyitóról!

--- Molnár Verona, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alap koordinátorának nyilatkozata!

--- Az együttműködési szerződésről, Madarász Gyula, a muzslyai Fókusz M – Tájékoztatási és Fejlesztési Központ igazgató bizottságának elnöke és Balanyi Sándor, a lukácsfalvi Fehér tó – Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület elnöke nyilatkozott!

--- Beszélgetés a borászatról, az egyik „legfiatalabb” parti borásszal, Rontó Lászlóval!

Bővebben...MEGAJÁNDÉKOZTÁK AZ ÓVODA NÖVENDÉKEIT

Sikeresen lezajlott a múltkorában a jótékonysági Mikulás-bál Muzslyán, amelyet a VMSZ helyi szervezete rendezett, és amelynek bevételét a Hófehérke óvodának szánták. Az összegyűlt anyagiakból játékokat vásároltak, amelyeket át is adtak az óvodásoknak. Sztojkó József, a helyi szervezet elnöke elmondta, hogy igyekeztek olyan játékalkalmatosságokat beszerezni, amelyekkel többen is tudnak egyszerre játszani, tehát főleg társasjátékokból került több most az óvoda karácsonyfája alá. Bognár Erzsébet, a főnevelőnő elmondta, hogy ilyenkor az ünnepek közeledtével, több jótékonysági akciónak is a részesei. Több szervezet is megajándékozza az iskoláskor előtti intézményt. A gyerekek mindenképpen nagyon örültek a játékoknak, amiből soha sincs elég, ugyanakkor az új ajándékok különösen kedvesek a gyerekeknek.

Hangképes összefoglaló!KARÁCSONYI TALÁLKOZÓ
A muzslyai Nők Klubja hagyományosan, az idén is szervezett karácsonyi találkozót. Erre az ünnepségre meghívták msgr. dr. Német László nagybecskereki megyéspüspököt, aki ezúttal is megosztotta karácsonyi gondolatait a vendéggel, akiknek a száma meghaladta a 250-et. A Nők Klubja sok vajdasági hasonló szervezettel tartja fenn a jó baráti kapcsolatot, így ezen a találkozón képviseltették magukat Óbecséről, Adáról, Torontálvásárhelyről, Szajánból, Tóbáról, Magyarcsernyéről, Magyarittabéről, Moholról, Beodráról, Hódegyházáról, Nagybecskerekről, valamint a helybeli egyesületek képviselőit is megvendégelték. Vendégfellépők is gazdagították a műsort, hegedűjátékkal közreműködött Süveg Tibor hegedűművész, majd kislánya, Emma karácsonyi dalt énekelt, továbbá Muhi Dániel szólóénekes is fellépett alkalmi dalokkal. A rendezvényre eljöttek a betlehemezők is, akik ugyancsak előadták kis műsorukat - az alkalomhoz illően. E rendezvényen minden alkalommal felidézik a karácsonyt megelőző napot, és a szentestén fogyasztott étkek kerültek az asztalra, méz, foghagyma, alma, dió, továbbá hagyományos bablevest szolgáltak fel a vendégeknek. A mulatsághoz a zenét Palatinus Ervin, szintetizátoron és Duga István hegedűn szolgáltatta.
A rendezvényről: Palatinus Aranka, a Nők Klubjának elnöke!
Msgr. dr. Német Lászlónak, nagybecskereki megyéspüspöknek a karácsonyi találkozón elhangzott ünnepi gondolatai!


MEGÜNNEPELTÉK A ZENE VILÁGNAPJÁT

A muzslyai Zenészek és Énekesek Egyesülete október elsején, a Zene Világnapja alkalmából szervezett egész napos rendezvényt a Magyar Házban. Délben birkapaprikással kedveskedtek a zenebarátoknak, akik a helyszínen elfogyaszthatták az ebédet, a hagyományápolók zenészeinek muzsikálása közben. Az egyesület tagjai egy kiállítást is felállítottak, amelyen a régi hangszerektől egészen a legmodernebb hangszórókig, gitárokig mindent bemutattak. Este három koncerten vehettek részt az érdeklődők, este nyolctól a Szivárvány zenekar szórakoztatta a közönséget, 22 órától a rock zene rajongóit várták, és éjféltől a magyarcsernyei DJ Kiky lemezlovas szórakoztatta a fiatalabb nemzedéket.

Hangos!BEFEJEZŐDÖTT A NÉPSZÁMLÁLÓBIZTOSOK KÉPZÉSE
Nagybecskereken is javában folynak az előkészületek, a 2011. október elseje és 15-e között sorra kerülő népszámlálásra. Szerdán, 2011. szeptember 21-én kezdődött és 23-án zárult a népszámlálóbiztosok részére szervezett tanfolyam. Muzslyán 58 helybeli és 5 lukácsfalvi kérdezőbiztos vett részt a kiképzésen. Az egyik koordinátortól, Sövényházi Tibortól, aki a Muzslya helyi közösség összeíró biztosainak egyik oktatója, megtudtuk, hogy két csoportban folyt a munka és a kérdezőbiztosok az előadások mellett az űrlapok kitöltését is gyakorolták, sőt a második napon egy tesztet is írtak, melynek eredményeit a Köztársasági Statisztikai Hivatal dolgozói néznek át, és a jövő hét elején az elért eredménnyel összhangban rangsorolják a népszámláló jelölteket. Ugyancsak a jövő héten vehetik át a népszámlálás alkalmával használt űrlapokat a jövendőbeli népszámlálók, akik a munkát október elsején kezdik meg. A kérdező biztosok a jövő hét derekán ismerkednek a megkapott tereppel, hiszen a munka megkezdése előtt a koordinátorral kötelesek végigjárni a terepet, a körzeteket az átfedések elkerülése miatt.
A népszámlálóbiztosok felkészítése, ezzel a háromnapos tanfolyammal, még ha be is fejeződött, a koordinátorokhoz azonban bármikor segítségért lehet fordulni.
Az első benyomásokról Sövényházi Tibor oktató elmondta, hogy a jelöltek főleg fiatalok, akik nagyon odafigyelően, lelkiismeretesen végezték a kiképzésen a gyakorlatokat, és reményét fejezte ki, hogy a rájuk szabott munkát is sikeresen végzik majd el.
A népszámlálás alkalmával a polgároknak kötelességük választ adni a kérdésekre, azonban tudniuk kell azt is, hogy a kérdezőbiztosoknak elmondott adatok csak statisztikai célra szolgálnak. A törvény szerint néhány kérdés megválaszolatlan maradhat. Azonban a nemzeti- és vallási hovatartozással kapcsolatos válaszuk csak kiteljesítheti a népszámlálási adatokat.
Hangаnyag!


A LEGSZEBB BÁNÁTI ÁLOM(KERTEK)
Június 5-e, a Környezetvédelmi világnap alkalmával nyílt meg másnap este (2011. június 6-án) a Muzslyaiak Klubjában a Legszebb bánáti álom elnevezésű fényképkiállítás, amelyet a Vajdasági Szociáldemokrata Liga muzslyai helyi szervezetének Női Fóruma rendezett. A harmadik éve útjára indított, versenyjellegű kiállításon mintegy 70 virágoskertet, virágsarkot, vagy kertrészletet, illetve egy-egy szép virágot bemutató fénykép volt látható, amelyek mintegy 30 ember munkáját dicsérik. A zsűri értékelése szerint az első és a harmadik díjat Olivera Borović-Stojnić érdemelte ki, sőt a közönségnek is a legjobban az ő kertkompozíciója tetszett, a második díjat Sziveri Ágota érdemelte ki. A többszörösen díjazott versenyző a harmadik díját továbbította a negyedik helyezett, Molnár Máriának.
Gera Veronika, az LSV muzslyai Női Fórumának elnöke elmondta, a fő céljuk, hogy bemutassák, mit tesznek meg a hölgyek a környezetük érdekében. Ők ilyen módon szépítik a saját élőhelyeiket, és egyben mindannyian védik is a környezetet. Visszaemlékezve a verseny elmúlt két alkalmára, az elnökasszony elmondta, hogy évről évre mind többen érdeklődnek, sokan szeretnék bemutatni a kedvenc virágaikat, virágoskertjüket, saját kezűleg kialakított virágsarkukat. A kiállításra ugyanakkor vendégeket is hívtak, mégpedig a muzslyai Nők Klubjának tagjait, akik legszebb kézimunkáikkal mutatkoztak be, és a MAKK képzőművészei is kiállították a legutóbbi alkotónapjukon készült munkáikat.
Hanganyag!


JÓTÉKONYSÁGI AKCIÓ NÉGY SÉRÜLT GYEREKÉRT

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga muzslyai helyi szervezete és a párt helybeli Női Fórumának tagsága 2011. május 20-án egy jótékonysági akciót szervezett, melynek keretében négy, fogyatékkal élő gyereket is nevelő család megsegítésére gyűjtöttek pénzadományt, név szerint a Csorba, a Dudás, a Margit és a Hatalák család részesül az adományból.
Az est keretében üdvözlőbeszédet mondott Vass Tibor, aki az ilyen rendezvények kapcsán hangsúlyozta: akik eljöttek, némi felelősséget éreznek e gyerekekért. A jótékonysági esten felléptek a Muzslai Petőfi Sándor MME-ből a Pillangók elnevezésű, és a középső mazsorett csoport, a Rozmaring citerazenekar, Muhi Dániel szólóénekes, valamint a Napsugár néptánccsoport tagjai a hagyományápolók zenekarának kíséretével, ugyanakkor a rendezvény keretében néhány szavalat is elhangzott.

Hangfelvétel...

k-koVERSENYEZTEK A TOJÁSFESTŐK

2011. április 22-én, Nagypénteken hagyományosan, kilencedik alkalommal szervezte meg a Muzslyaiak Klubja és a Muzslyai Amatőr Képzőművészek Klubja a húsvéti tojásfestő versenyt a gyerekek részére. A Magyar Ház megtelt fiatalokkal, a mostani tojásfestő versenyen mintegy 50-en versenyeztek, és legtöbben két-három alkotást adtak át a zsűrinek értékelésre. A zsűri értékelése szerint a legfiatalabb korosztályban – öt éves korig – a legszebb tojást Labancz Dániel festette, a második helyezett Lehóczki Noémi lett, míg a harmadik díjat Rontó Kata érdemelte ki. Az alsósoknál a legtetszetősebb munkát Mészáros Rebeka készítette, a második díjas tojást Sári Roland festette meg, a harmadik helyezett pedig Kebles Áron lett. A felsősök korcsoportjában a Sziveri Andrea festette tojás tetszett legjobban a zsűrinek, őt követte Kapusi Lenóra, valamint Metenkovics Anasztázia kapta a harmadik díjat. Ezen kívül különdíjakat is osztottak, ezek szerint a leggyorsabb alkotó Kardos Beatrix volt, a legfiatalabb tojásfestőt, Asztalos Emíliát is díjazták, valamint a legtürelmesebb nagymamát, Török Máriát úgyszintén.
A verseny részét képezte a MAKK-tagok húsvéti rajzkiállítása is, amelyet ugyancsak értékelt a zsűri. Az egy és öt évesek csoportjában első díjban részesült Strahinja Dulijan rajza, második díjas lett Kristijan Aćimaš, míg a harmadik helyezett Laza Dulijan lett. Az alsós MAKK-tagok közül a legszebb alkotást készítette Varga India, őt követte Varga Brigitta és a harmadik lett Kónya Leon. A felsősök korcsoportjában Andrea Aćimaš első díjban részesült, másodikban Varga Emília és a harmadik helyre pedig Bakos Krisztián került.
A versenyzőket a szervezők cukorkával, üdítővel vendégelték meg, és hagyományosan – szinte a verseny részét képezi - az idén is volt fánk, amelyet a Nők Klubjának tagjai sütöttek.

Hangképes összefoglaló!

Kónya-Kovács Otília


TÁMOGATOTT ECDL START JOGOSÍTVÁNYOK, TANFOLYAMOK
A Muzslyaiak Klubja keretében működő Teleház még 2009-ben nyert a Szülőföld Alapnál egy informatikai tanfolyamra eszközöket, amelyen Muzslya környékén működő civil szervezetek képviselői vehettek részt. Ez a tanfolyam nemrégen zárult, és a sikeres vizsgázás után a hallgatók megkapták az ECDL Start jogosítványukat, amely egyébként nem csak nálunk, hanem Európában is elismert bizonylat. A tanfolyamra húszan jelentkeztek, és mindannyian sikeres vizsgát tettek – hallottuk Sztojkó Józseftől, informatika tanártól, az előadótól. Az oklevelek ünnepélyes kiosztását a Vojvodina szálloda dísztermében szervezték meg karöltve a Nimiko ECDL-vizsgáztató központtal. A hallgatók közül többen is szeretnék folytatni ezt a tanfolyamot, hogy megkapják az ún. nagy ECDL-oklevelet. Mint Sztojkó József elmondta, nemrégen kapta meg az értesítést, hogy a muzslyai Teleház ismét kapott támogatást egy ilyen tanfolyam megszervezésére, mégpedig a közigazgatásban, és az igazságügyi szerveknél dolgozó magyar ajkúak számára. Elsősorban a városházán munkaviszonyban lévőkre, valamint a bíróságok magyar ajkú alkalmazottjai jelentkezésére számítanak.
Sztojkó Józseffel készült beszélgetés!
k-ko

VÉRADÁS AZ EMBERSZERETET NAPJÁN

A Vörökereszt muzslyai szervezete évente háromszor szervez önkéntes véradási akciót, közreműködve a nagybecskereki Vérátömlesztő Intézettel. Ebben az évben április 8-án szervezték meg első alkalommal e humánus akciójukat. A véletlen műve volt, hogy éppen aznap ünneplik az emberszeretet világnapját. Akik segíteni akarnak másokon, ilyen módon azokról elmondható, hogy emberszeretetből teszik.
Hofgezang Rozália a helyi Vöröskereszt szervezetének elnökasszonya elmondta, hogy ezúttal kevesebben jöttek el a véradásra, mindössze 25-en, közülük 24-en adhattak vért. Összesen 9,6 liter vért tudtak ilyen módon összegyűjteni. Az elnökasszony az állandó véradóik távolmaradását most is azzal magyarázta, hogy a magánvállalkozóknál dolgozók sajnos még „kimenőt” sem kapnak, hogy eljussanak a véradásra. Az ebből származó törvényes jogokról pedig nem is érdemes szólni.
Pócik Mária többszörös véradó, a hetvenes években vált véradóvá, amikor egyik munkatársának vérre volt szüksége egy műtét során, gondolkodás nélkül segített. Amióta nyugdíjba vonult, azóta rendszeresen, Muzslyán ad vért. Még három évig segíthet ilyen módon másokon, ugyanis akkor tölti be a 65. életévét.
Vastag Endre, 27 éves fiatal, aki az édesapja nyomdokaiban halad. Látva a jó példát, Endre először a katonaságnál adott vért, annak pedig már idestova 8-9 éve. Nem elrettentő példának szánta, de elmondta, hogy első alkalommal nem is sikerült neki vért adnia, mert annyira megijedt, hogy az orvosnő végül is nem engedélyezte neki a véradást. Azonban már másodszorra elszállt a félelme, és sikerült. Azóta csak néhány alkalommal történt meg, hogy a munkája miatt nem tudott jelen lenni a véradáson.

Összeállításunk a véradáson készült.

k-koNAGYBECSKEREKNEK VAN JÖVŐJE

Ezzel az üzenettel tartott jótékonysági akciót a Vajdasági Szociáldemokrata Liga muzslyai helyi szervezete április 16-án a Muzslyaiak Klubjában. Három helybeli beteg gyerek részére gyűjtöttek segélyt, mégpedig Fehér Melánia és Nyomtató Adrián részére, akik súlyos cukorbetegek, valamint Magyar Adrián részére, aki egy szemműtét előtt áll. A művelődési műsor keretében fellépett a muzslyai Petőfi Sándor MME Pillangó mazsorett csoportja, amelyben 3-5 éves kislányok táncolnak, a kis mazsorett tánccsoport, melynek tagjai 7-10 évesek, továbbá a nagybecskereki zenedéből trombitán játszott Sándor Enikő, zongorán kísérte Rontó Márta. Az est keretében színre léptek még a VSZL ifjúsági tagozatából néhányan, akik szavalatokkal gazdagították a programot. A Muzslyai Amatőr Képzőművészek Klubja sok szép festménnyel, alkotással járult hozzá a humánus akcióhoz, hiszen a kiállítás eladással egybekötött volt. Bálint János, a VSZL helyi szervezetének elnöke megköszönte a jelenlevők segítőkészségét, továbbá az egybegyűltekhez fordult még Vass Tibor, a VSZL elnökségének tagja, és Aleksandar Marton, a VSZL alelnöke, a nagybecskereki képviselő-testület elnöke. A zenészegyesület jóvoltából egy kis hangulatos muzsika mellett társalogtak a házigazdák a vendégeikkel.

Bálint Jánossal az LSV muzslyai szervezetének elnökével és az érintettekkel készült beszélgetés!

Kónya-Kovács OtíliaVERSENYEZTEK A TOJÁSFESTŐK

Az idén is megrendezték a MAKK és a Muzslyaiak Klubjának közös szervezésében a hagyományos, immár 10. tojásfestő versenyt. Nagypénteken összesen 43 gyerekek jött el a megmérettetésre. Volt, aki temperát használt, mások vízi színest, filctollat, vagy virágszirmokat, csipkét, ruhadarabkákat, esetleg más anyagot használtak díszítőelemként, ráragasztották a tojásokra, néhol felbukkant egy emberi arc… Vagy egy virágoskert… Vagy egy egészen szép, csicsás, díszes tojás. Mert az is volt a tojásfestő versenyen!
A verseny ideje alatt két zsűri dolgozott, mert egyik feladata volt a MAKK fiataljainak a rajzait jól megszemlélni, míg a másik csapat a helyszínen serénykedők produkcióit értékelte. A húsvéti tematikájú rajzok a Magyar Ház falait ékesítették a verseny alatt, közben az Ispánovics István, Kocsis Erzsébet és Hallai Magdolna összetételű zsűri kiválasztotta a legszebb műveket. A döntés szerint a rajzoknál Milosevszki Szebasztiánt, Séra Attilát, Kristian Aćimaš-t, Szalma Eleonórát, Varga Szintiát, Milosevszki Ivettet, Varga Emíliát, Somorai Renátát és Ines Aćimaš-t díjazták.
A tojásfestő verseny zsűrije, név szerint Horváth Rózsa, Ladvánszky István és Živojin Popov úgy döntött, hogy a legfiatalabbak közül, az 1-5 évesek mezőnyében Rontó Katát első díjban részesíti, második díjat kapott Lehocki Noémi, harmadik díjban részesült Fülöp Adorján. Az 5-10 évesek kategóriájában első díjat érdemelt Kónya Leon, második helyezett lett Varga Brigitta és harmadik díjas lett Fejes Ottilia. A 11-15 évesek mezőnyében legjobbnak bizonyult Pósa Leontina, utána következett Kapusi Lenóra, és a harmadik helyen végzett Varga India. Érdekességként a MAKK elnöke, Hallai Mihály egészen más szemmel nézi az alkotókat… Az idén is ő választotta ki a különdíjra ítélteket. Szerinte díjat érdemelt Kocsis Erik, a leggyorsabb tojásfestőt, továbbá a verseny legfiatalabb részvevője, Kardos Beatrix, aki 19 hónapos. A szülők közül ezúttal Varga Erzsébetet díjazta, aki a legtöbb gyerekkel foglalkozott, és egyben a legtürelmesebb anyuka volt.

Hangképes összeállítás: itt!

Kónya-Kovács Otília


CSIPKETOJÁS-KIÁLLÍTÁS
Március 12-én nyílt meg egy csipketojás-kiállítás a Muzslyaiak Klubjában, ugyanis a Nők Klubjának tagjai szervezésében a szabadkai Stipan Raletić hozta el munkáit. Mintegy 50 darab csipketojásban gyönyörködhettek az odalátogatók. A megnyitón két akadémiai festő, Aleksandar Kačar és Viorel Flora méltatta Raletić művészetét, akik nagy elismeréssel szóltak a kiállított csipketojásokról. Stipan Raletić hat éve a muzslyai Nők Klubjával együtt állítja ki munkáit a budapesti Délvidéki Napok keretében, de ugyanakkor a MIRK-eken is közösen mutatkoznak be. Raletićnek ez a második önálló tárlata, és mint ahogy mondta, ő csak az elképzeléseit követi, nem rajzolja meg előre a csipketojások mintázatait, hanem munka közben alakítja ki azokat. A kiállítás-megnyitót a helybeli Hófehérke óvoda növendékei tették még ünnepélyesebbé, akik már a húsvéti ünnepkörre készülve, alkalmi dalokat, verseket adtak elő.

Bővebben...
Kónya-Kovács Otília

ELŐADÁS MÉHÉSZEKNEK

A Muzslyaiak Klubjában január 21-én tartottak egy előadást a környékbeli méhészek részére.
Ilyenkor télidőben, amikor a méhészek jobban ráérnek, hagyományosan szerveznek előadásokat nekik. Ezúttal Bálint János, a muzslyai Akác Méhészegyesület elnöke tartott előadást, Az intenzív méhészkedés technológiája címmel.

Kónya-Kovács Otília


HAGYOMÁNYOS MIKULÁS-NAPI TALÁLKOZÓ

Advent második vasárnapján Mikulás-napi találkozót tartottak a muzslyai Nők klubjának tagjai a helybeli Magyar Házban. Palatinus Aranka elnökasszony elmondta, hagyományosnak mondható e rendezvény, hiszen több mint tíz éve ezen a napon találkozót rendeznek. Ezúttal vendégek érkeztek Temerinből, Zentáról, Csókáról, Szajánból, Tordáról, Beodráról, Tamásfalváról és Magyarcsernyéről. Teltház volt a Magyar Házban, a vendégek és a házigazdák 140-en voltak. A következő, ilyen hasonló összejövetelüket Szenteste előtt, december 20-án tartják meg, amikor msgr. dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök mond bevezetőt, elmélkedést Jézus Krisztus születésének első tanúi címmel. Erre a karácsony előtti rendezvényre mintegy 200 vendéget várnak, és ezt a Petőfi Sándor MME nagytermében szervezik majd meg.


Kónya-Kovács Otília

LAKOSSÁGI FÓRUM A MEZŐGAZDASÁGRÓL

Lakossági fórumot szerveztek Muzslyán november 18-án a Magyar Házban, ahol a mezőgazdaság volt a téma. Hallai Zoltán tanácselnök két vendéget köszöntött ez alkalommal, Dobai Jánost a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság titkárhelyettesét és Szabó Józsefet a Vajdasági Fejlesztési Alap igazgatóját. A lakossági fórumon részt vettek a helybeli állattenyésztők, kertészek, virágtermelők, földművesek és méhészek. Szabó József az ismertetőjének, bemutatójának azt a címet adta, hogy Éljünk a lehetőségekkel, és pályázzunk a Tartományi Fejlesztési Alapnál. A beszédében kitért arra, hogy a muzslyai termelők közül senki sem pályázott pénzeszközök megnyerésére az őszi időszakban. Az Alap igazgatója ígéretet tett arra, hogy tavasszal, mielőtt a pályázatokat kiírnák, eljönne Muzslyára, és bemutatók által segítene a pályázásban, útmutatóul megvitatnák a pályázni kívánó termelőkkel a lehetőségeket. Reményét fejezte ki, hogy a tavaszi időszakban az itteni termelők közül is lesznek többen, akik sikeresen pályáztak az Alapnál. Dobai János titkárhelyettes arról is beszélt, milyen súlyos helyzetben volt a mezőgazdaság az idei évben, a csekély támogatásaikat nem közvetlenül a termelőknek, a termelésre tudták kiosztani, hanem inkább helyi közösségek, községeknek, egyesületeknek juttatták el. A muzslyai helyi közösség konkrétan nemrégen 500 ezer dináros támogatást kapott a titkárságtól a határi utak rendezésére. Ez az összeg természetesen nem elegendő erre a célra, de az év végéig még lesz újabb pályázat, és ha megpályázzák, nagy a valószínűsége, hogy megnyerik a még szükséges pénzeszközt.

k-koRENDHAGYÓ ELŐADÁS

Október 30-án a Muzslyaiak Klubjában egy - vetítéssel egybekötött - rendhagyó előadásra került sor. Dr. Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök volt a vendég, aki a Fülöp-szigeteki missziós éveiről tartott egy nagyon érdekes előadást.

k-ko


KÖNYVVÁSÁR
Muzslyán mind sűrűbben szerveznek könyvvásárt a Muzslyaiak Klubjában. Ennek csak egy oka van: igénylik a magyar könyveket a helybeliek. És az sem mellékes, hogy a könyvárus rendelést is vállal. A keresett könyvet pedig már a legközelebbi könyvvásárkor el is hozza. Május 9-én, a legutóbbi könyvvásár idején Biacsi Ervinnél, a könyvárusnál afelől érdeklődtem, hogy ez már „elkönyvelhető”-e barátságnak?
-Én nagyon megbarátkoztam a muzslyai emberekkel, nem tudom, ők ezt hogyan élik meg, de én szeretek ide járni. Az való igaz, hogy rendelni is szoktak. Ha valami könyvet keresnek, hozzám fordulhatnak, és én a legközelebbi alkalomkor elhozom nekik a kért olvasmányt. Arról nem lehetne külön beszélni, hogy mit olvasnak legszívesebben, minden zsánerű könyvre van igény. Általában 500-600 címszó van jelen egy-egy könyvvásáron. Ebből lehet válogatni. A szépirodalomtól a gyermekirodalmon keresztül a szakkönyvekig sok minden megtalálható nálam, vannak enciklopédiák, szótárak is a kínálatban. Azt nem tudnám megmondani, hogy hány magyarországi kiadó könyveit forgalmazom, hisz nagykereskedőtől vásárolom meg a könyveket.
Biacsi Ervin még elmondta, hogy közeledik a ballagás, és sokan vesznek könyvet ajándékba a ballagóknak, erre az alkalomra van egy újdonság is a kínálatában, mégpedig bölcseletek, amelyek talán jó útravalóul szolgálhatnak a ballagó diákoknak is.
Kónya-Kovács OtíliaDECEMBERI KIÁLLíTÁS

A Muzslyai Amatõr Képzõművészek Klubja, a MAKK az idén is megrendezte decemberi kiállítását a Muzslyaiak Klubjában. Hallai Mihály elnök elmondta, hogy az évi terv szerint ez volt a harmadik kiállításuk, azonban a valóságban ez a 2008. év 15. tárlata, amelyen 33 amatõr művész 66 alkotása volt látható, ebbõl mintegy 20 olajfestmény a nyári táborukban készült, és ez utóbbi munkákat meg is lehetett vásárolni. Az így begyűjtött pénzbõl szeretnék elõteremteni a jövõ évi tábor megszervezésére szükséges anyagiakat. Mint az elnök mondta, a MAKK létezésének 9. évében valósították meg régi álmukat, a táborozást, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy talán nem kell sokat várni a következõ közös alkotómunkára. A tábor minden részvevõje nagyon elégedett volt, tehát szépen sikerült a tábor, ezért már készülõdnek egy következõ, hasonló találkozásra. A decemberi kiállítás teljes anyaga a muzslyai tárlat után a nagybecskereki Gerontológiai Központba kerül, ahol újévig ékesíti az idõsek otthonának falait a szép képek.

k-ko


MIKULÁS-NAPI TEADÉLUTÁN

Hagyományosan, Mikulás-napi teadélutánt tartott december 7-én a muzslyai Nõk Klubja. Ezúttal 106 vendég érkezett hozzájuk Erzsébetlakról, Lukácsfalváról, Magyarcsernyérõl, Beodráról, a Bagljaš és a Žarko Zrenjanin helyi közösségekbõl. Mivel a Petõfi nagytermét tatarozzák, így a Muzslyaiak Klubjában várták be a vendégeket. Az egyesületek elnökasszonyai ajándékot is kaptak a házigazdáktól, mégpedig Mikulás-csizmát, amelybe virgács is került. Ðurić Piroska szerint kicsit meg lehet suttyintani a kis unokákat vele, hogy egészségesebbek legyenek. A teadélután keretében volt tombola is, ahol egy kis szerencsével szép kézimunkákat is lehetett nyerni. A jó hangulathoz a zenét Palatinus Ervin szolgáltatta. A vendégszeretõ muzslyai asszonyok ezúttal is kitettek magukért, sós és édes süteménnyel, teával, kávéval, üdítõvel kínálták a kedves vendégeket.

k-ko


SEGÍTSÉG

A Vöröskereszt muzslyai, helyi szervezete november 26-án ruha- és lábbeli osztást szervezett a Muzslyaiak Klubjában. Körülbelül 400 kilogramm ruha, és 100 pár lábbeli közül válogathattak a rászorulók. Mintegy 50 szegényebb sorsú polgár jelent meg a klubhelyiségben, és használta ki ezt a lehetõséget. A rászorulók közül többen is elmondták: sajnos, csak így tudnak ruhaneműhöz jutni, de nagyon hálásak a Vöröskereszt helyi szervezetének, hiszen gondolnak rájuk, és idõnként ilyen humánus akcióval segítenek rajtuk. Hofgezang Rozália elnökasszony elmondta, az aktivisták örömmel teszik a dolgukat, és amíg szükség lesz ilyen, vagy hasonló akciókra, addig ruhagyűjtési, illetve osztási akciók a jövõben is lesznek.

k-ko

   
   
 
web design Copyright © Fehér tó HÁKE, Lukácsfalva tel: 023 3885 150