www.muzslya.org.rs
Kedves muzslyaiak, Muzslyáról elszármazottak! Kedves Mindenki!
Közép-bánáti internet portál
Honlapunk támogatója a Szekeres László Alapítvány által a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.


Szeretettel üdvözöljük Muzslya honlapján! Ön jó helyre látogatott el, ha, mondjuk, szereti a szülõföldjét, ha szívébe zárta annak minden mozzanatát, ha már szükségét érezi annak, hogy újra felelevenítse a régi, szép emlékeit, ha fontos számára a szülõföldjének minden egyes embere, ha hírt szeretne hallani róluk, ha hírt szeretne adni valakirõl, önmagáról, bárhonnan a világból...
Tehát itt jó helyen jár!
Úgy érzem, tovább nem lehetett halasztani Muzslya honlapjának a beindítását. Már így is „késünk”. Sokkal elõbb kellett volna cselekedni, nehogy elveszítsünk egyetlen lelket sem, azok közül, akik hozzánk tartoznak. Próbáljunk meg hitelesíteni az összetartozásunkat. Kérem, segítsenek feleleveníteni a régi szép idõket, nosztalgiázzunk együtt, és ha kell, segítsünk azoknak is, akik emlékeiben már csak halványan körvonalazódik ki Muzslya. Ha valaki új hazát is választott magának, azzal még a néha-néha feltörõ honvágy gyötrelmein segíteni lehet. Ez a hely, lehet akár a Muzslyáról elszármazott, avagy a világba szakadt muzslyaiak virtuális gyülekezõhelye is… Fontosnak tartom, hogy a honlapon mindenki „otthon” érezze magát, továbbá, hogy a fejlesztéséhez kedveskedjenek hozzájárulni mindazok, akik gazdagítani tudják a tartalmát. Ezen a www.muzslya.org.rs honlapon "gyakorolhatnánk" a másság tiszteletben tartását is...
Végezetül: remélem, sokszor találkozunk itt, Muzslya honlapján!
Kónya-Kovács Otília
... javaslatok ... hozzászólások ... üzenetek ...

 
     
 
     
FŐOLDAL  
HK MUZSLYA
 
MÁRIA SZENT NEVE
 
SZERVÓ M. ISKOLA
   
   
MUZSLAI PETŐFI SÁNDOR MME
LEHEL SK
 
   
   
   
   
   
MAGYAR HÁZ
 
 

SZJMSZ

   
   
MUZSLYAI ÚJSÁG
 
AMATŐR SZAKÁCSOK
 
KÖZÉP-BÁNÁTI
     
   
   
     
Hírek
   

 

A MUZSLYAI BÚCSÚRÓL

A hétvégén tartják Muzslyán a faluünnepet, a hagyományos búcsút. A település 122 éves múltra tekint vissza, ám hivatalosan 110 éve ünneplik a templombúcsút, ugyanis a Mária neve templom 1902-re épült fel, ekkor adták át rendeltetésének.

Erre az alkalomra, a muzslyai búcsúra eljönnek más falvakból, városokból is az emberek, de ugyanakkor a külföldre elszármazottak is hazalátogatnak. A szervezők pénteken egy közös kiállítással indították a rendezvénysorozatot, amelyen a Muzslyai Amatőr Képzőművészek Klubja, a Road Flyers Motoros Klub és a Nők Klubja közösen mutatkozik be a Magyar Házban. Vendégkiállítók is voltak, mégpedig a moholi Aranykezek kézimunkázók egyesületének tagjai, akik a Nők Klubjának sorait erősítették.

A MAKK tagok közül 34-en állították ki munkáikat, főleg festmények kerültek közszemlére, de vannak kézművesek, kézimunkázók is közöttük. Összesen 70 munkát állítottak ki. A Nők Klubjának tagjai közül 10-en mutatkoztak be legszebb kézimunkáikkal, akikhez csatlakozott a 9 moholi alkotó, akik között van kerámiaművész, meg gyertyaöntő is. A Road Flyers Motoros Klub pedig a legfrissebb élményeit mutatja be több pannónyi képpel, meg mozgóképpel.


A néhai kuglipálya egyik termében a Maltézer egyesület – az idén 17. alkalommal – ezúttal is megszervezte a kisállatokat bemutató kiállítását. Céljuk, hogy a gyerekek körében népszerűsítsék hobbijukat, és próbálják megszerettetni velük a galambokat, nyulakat, papagájokat, különféle egzotikus madarakat, és díszbaromfit. A céljuk az is, hogy bővítsék az igencsak megcsappant tagságuk létszámát. Erre az alkalomra az egyesület tagjai mintegy 50 darab kisállatot hoztak el.


Pénteken este a Mária neve templomban, az esti szentmise után egy hangversenyre került sor. A koncert első részében komolyzenei művek csendültek fel muzslyai hegedűművészek jóvoltából. Fellépett Rácz Robertó, Süveg Tibor, Kenderesi Csaba, Kenderesi Róbert és Kenderesi Zoltán. Zongorán és orgonán közreműködött Rontó Márta. A koncert második részében a Domonkos ifjúsági kórus lépett a közönség elé.


Szombaton tartotta meg díszülését a helyi tanács, amely alkalmából, immár második éve, kiosztották a helyi közösség díjait (a falu-díját) azoknak az egyéneknek, akik munkájukkal, tevékenységükkel hozzájárultak a közösség fejlesztéséhez, Muzslya hírnevének öregbítéséhez. Az idén 15 személynek mondtak köszönetet fáradhatatlan munkájáért, és oklevélben, illetve falu-díjban részesítették. A díjazottak között van Tratnjek Stanko plébános, aki sokat tett e közösségért, hogy összetartsa azt, Jelen Janez atya a betegeket, elhagyatottakat látogatta, Kalapis Sztoján atya a nagybecskereki oktatásért tett erőfeszítéseiért, a kollégium vezetésével érdemelte ki ezt az elismerést, továbbá Varga Zoltán atya a vajdasági magyar cserkészet vezéregyénisége, a fiatalokkal való foglalkozásért vehette át az elismerést. Bálity Mihály a Lehel Kézilabda Klub tevékenységében emelkedett ki, Báló Józsefet a rádióamatőrök terjesztették fel e díjra, aki egyébként más szervezetekben is aktív tagként szerepelt. Bodor Gáspár a Cukorbetegek egyesületének oszlopos tagjaként, Ispánovics István pedig a Muzslyaiak Klubja javaslatára, a Muzslyai Újságban való tevékenykedéséért kapott díjat. Kocsis Erzsébetet a véradók egyesülete ajánlotta, ám több civil szervezet munkáját segíti, csakúgy, mint Martin Ilona, akit a Nők Klubja terjesztett fel az elismerésre. László Veronika a Rokkant nyugdíjasok egyesületében, Papp Piroska pedig az Öregségi nyugdíjasok egyesületben aktív tag. Sárkány Zoltán a Muzslai Petőfi Sándor MME szavalója, színésze, Torma István pedig az Akác Méhészegyesület oszlopos tagja, Radovan Kostić meg a Maltézer egyesület fő embere

.
A muzslyai búcsún rendszerint a hivatalos megnyitó a szombat délutáni tarka műsor alkalmával történik. A Muzslai Petőfi Sándor MME-ből felléptek a szakosztályok tagjai, a vendégelőadók pedig Nagybecskerekről, a Petőfi MME-ből, az erzsébetlaki szlovák művelődési egyesületből, valamint Pacsérról érkeztek.


A MAKK fiatal tagjai az idén is készítettek egy óriásfestményt, amelyet ezúttal a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolának ajándékoznak oda.


Hanganyag 01:

Faludíjakról nyilatkozott a tanácselnök, Hallai Zoltán!

Hanganyag 02:

Kiállításokról számolt be eésőként a házigazdák nevében Hallai Mihály, a MAKK elnöke, utána pedig a többiek...!

Hanganyag 03:

Különlegességek, búcsúfia, vendégek...!

 


A vásári hangulat mellett igazi, hagyományos búcsúfiát is lehetett (még) találni, a cukrászok kínálata bő volt, a több mint tízfajta selyemcukor mellett volt mézesszív is, amit már csak a hagyománytisztelők vásárolnak. A cukrászok tapasztalatai szerint innen, a muzslyai búcsúról is eljut néhány a világ minden tájára.


MESEPÁLYÁZAT DÍJKIOSZTÓJA

„Nem kell félteni a nemléttől a vajdasági magyar gyermekirodalmat”

A Jó Pajtás gyermeklap meseírópályázatának eredményhirdetésére, és díjkiosztójára 2012. szeptember 6-án került sor a Forum-házban. A tavasszal meghirdetett pályázatra mintegy 100 alkotás érkezett, 61 felnőtt szerző tollából. A bíráló bizottság tagjai – dr. Bence Erika irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Jó Pajtás Gyöngyhalász rovatának vezetője, mgr. Bordás Győző író, a Magyar Szó Kft. igazgatója és Tomán Mária nyugalmazott magyar tanár, a Jó Pajtás Rügyfakadás rovatának vezetője – döntése szerint az első díjat a kispiaci Csík Mónika érdemelte ki, aki egy mesefüzérrel pályázott, az Amelyben a szekrénylakók megismerkednek a Hihetetlen Mesék Könyvével; Amelyben egy kislány szekrénybe zárja a tengert, és Dugófej elhatározza, hogy úszni tanul; Amelyben Büdi kitakarítja a szekrényfeneket és Gubera Benőre ráijeszt a Szemétszörny; Amelyben Kajlagomb Párizsba készül, és furcsa kalandba keveredik egy kerge szamár cíművel. Második díjban részesítették a szabadkai Basity P. Grétát, aki ugyancsak egy mesefüzérrel pályázott, a Ha halat szeretnél vacsorázni, sose ugrálj párosat; Ha ennél csokis fagyit, ne a cipőboltban keresd; Ha viszont szeretnél vacsorázni, akkor ne mássz fára cíművel. A harmadik helyezett lett a vajdasági, de Magyarországon, Petőfibányán élő, Balogh István, akinek a Szerelmes buszok című meséjét díjazták.

Az ünnepségen Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője köszöntötte a díjazottakat, az egybegyűlteket, aki elmondta, hogy ezt a pályázatot évente meg kellene szervezni, hogy újabbnál újabb meséket tudjanak nyújtani a gyerekeknek. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Kapronczay Péter, Magyarország belgrádi nagykövetségének első titkára is. Lennert Géza, a Jó Pajtás gyermeklap felelős szerkesztője elmondta, hogyan a 90-es években eltűnt egy generáció, akik a gyerekeknek is írtak, és most úgy gondolták, hogy talán már felcseperedett egy generáció, talán a régi íróembereknek is kedvük lesz a pályázatra jelentkezni, az óhazájukba. Így került sor erre a pályázat kiírására, amit a Jó Pajtás a Magyar Szó Kft. részeként önerőből hirdetett meg. Dr. Bencze Erika, egyetemi tanár, a Jó Pajtás Gyöngyhalász rovatának vezetője értékelte a beérkezett munkákat, aki köszönetet mondott a díjazottak munkájáért, amellyel a vajdasági magyar gyermekirodalom szellemi egészét és létét gazdagították, amelynek révén hozzáadni, és nem elvitatni igyekeztek belőle.

-Azt jelen pillanatban lehetetlen felmérni, hogy milyen jelentőségű, milyen hozadékú, de biztos vagyok benne, hogy a vajdasági magyar irodalom alakulástörténetének jegyzett eseménye lesz majd ez a mesepályázat és eredményei – mondta Bencze Erika, majd a többi között hozzáfűzte, hogy jegyzeteket is hozzáfűzött az értékelt mesékhez.

-A később győztessé avatott mesefüzér egyik lapjának hátoldalára azt írtam fel, hogy Darvasi- és Szijj-karakterű és színvonalú mesék. Nagy dolog lenne, ha bármelyikük lenne, de valószínűleg nem ők. Viszont, ha a vajdasági magyar irodalomban van egy ilyen, egyedi mesevilágot formáló, különösen szellemes, intelligens meseíró, akkor az is nagyon nagy dolog, s akkor nem kell félteni a nemléttől a vajdasági magyar gyermekirodalmat – mondta dr. Bencze Erika.

A bíráló bizottság a díjazott meséken kívül még 17 szerző meséjét javasolta közlésre, mégpedig az újvidéki Takács Ilona, a szlováliai, nagymegyeri Csóka Ferenc, a padéi Irsai Rita, az újvidéki Jódal Rózsa, a kupuszinai Kocsis Lenke, a kishegyesi Kocsis Árpád, a muzslyai Kovács Jolánka, az ugyancsak muzslyai Kónya-Kovács Otília, a doroszlói Lennert Tímea, a kishegyesi M. krekity Olga, az ugyancsak kishegyesi Molnár József, a szenttamási Mészáros Ferenc, a szabadkai Móra Regina, a csantavéri Pálity Tamara, a palicsi Salgó Imre, az adai Szollár Anna és az oromhegyesi Szögi Eleonóra alkotását.
Dr. Németh Ferenc, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója elmondta, hogy a díjazott és közlésre ajánlott mesékből karácsonyra megjelenik egy kötet, így maradandóbbak lesznek ezek az alkotások, és hasznos olvasmányul szolgálhatnak a legfiatalabb olvasóknak.
A díjkiosztón Csík Mónika és Basity P. Gréta felolvasott a mesefüzéréből, Balogh István díjazott munkáját Németh Ferenc tolmácsolta. A rendezvényt Óvári Dániel dallal és gitárjátékával tette még színesebbé, ünnepélyesebbé.
Hanganyag!VADDISZNÓK

A Muzslya, Lukácsfalva és Erzsébetlak közötti határrészben elszaporodtak a vaddisznók, amelyek igencsak nagy károkat okoznak a gazdáknak, akik tovább nem tűrhetik az évről évre gyarapodó károk sokaságát. Tehát az idén nem csak az aszály okozott nagy gondot, hanem a vaddisznók is.

Hanganyag: Mári Peroval, termelővel készült az első anyag!

Hanganyag: a vadászok szempontjából, a muzslyai Krasznica vadászegyesület elnöke nyilatkozott, Lackó György!SZÁRAZSÁG…

A tejtermelők gondja is óriási a szárazság miatt.

Muzslyán is javában folyt a nyári időszakban a silózás, mondhatnánk: mentették a menthetőt.

Igaz, a siló is szegényes, hiszen a kukoricának csöve nincs, így csak a szár meg a levél került bele…

Hanganyag: Palatinus Ervin, tejtermelő!JUBILÁRIS MOTOROS TALÁLKOZÓ

Hivatalosan 2012. augusztus 16-án, csütörtöki napon kezdődött Muzslyán a Road Flyers Motoros Klub szervezésében a 10. motoros találkozó, ám az első vendégek, akik távolabbról, mégpedig Ausztriából és Szlovéniából indultak, már szerdán megérkeztek. A 15 éve létező Road Flyers Motoros Klub rendezvénye az egyik legnagyobb méretűnek számít Szerbiában. Ezúttal több mint 100 klub képviseltette magát, és 1000-nél is több motoros látogatott el erre a találkozóra. A külföldi vendégeket illetően Svédországból és Franciaországból is jött néhány barátjuk, a környező országokból pedig tömegesen érkeztek az ismerősök. Mindez annak köszönhető, hogy a Road Flyers klub tagjai is szívesen látogatnak el a más klubok által szervezett találkozókra. Egy-egy hétvégén néha négy városba is hivatalosak, és mindegyik meghívásnak eleget tesznek, egymás közt „szétosztva” a terepeket.
A szervezők az előző években nem hívtak nagynevű együtteseket, ám erre az alkalomra, a jubiláris motoros találkozóra, a közönség örömére volt sztárvendég. Augusztus 16-án este a Playboy és az X-Factor együttes koncertezett, augusztus 17-én a M.I. Plus Band, a Kerber, és a Rock Bulevar együttes játszott, szombaton, augusztus 18-án a Hazy Lazy együttes lépett a közönség elé, majd az idei találkozó „fénypontja”, a Zabranjeno Pušenje együtes adott koncertet, és utána következett a Balkan Biker Band. A szombati napon a motorosoknak a Császár-tóra szerveztek kirándulást, ahol hajókázásra invitálták az idelátogatókat, akik ezúttal a környék védett madarait szemlélhették meg. A motorosoknak ezen kívül strandolási lehetőséget is ajánlottak, akik a muzslyai homokoson hűsölhettek. Szombat délután a hagyományos motoros felvonulás sem maradhatott el, rendőri kísérettel a találkozó helyszínétől Nagybecskerek központjáig motoroztak, ahol egy kis motoros bemutatót tartott egy fiatalember, ún. street fight show-t, majd visszatérve a találkozó helyszínére különféle ügyességi, szórakoztató játékokat szerveztek a motorosoknak.
A Road Flyers klub által szervezett motorosok találkozója vasárnap, augusztus 19-én zárult.

Hangfelvétel!ITT A TANYASZÍNHÁZ!!!

2012. augusztus 13-án este Muzslyán vendégszerepelt a Tanyaszínház csapata.

Az előadást megelőzően, a délutáni pihenés után, csalogatni mentek hárman, hisz a muzslyai Müller János gazda jóvoltából, pónifogattal végezhették el az előadásba-invitálást.

A közönség élvezettel nézte végig Puskás Zoltán rendezésében Gyarmati Kata: Mérföldkő című darabját. A Tanyaszínház előadását az idén csak két alkalommal nem tudták végigjátszani a színészek - eső miatt.

A muzslyai bemutató lett volna a 22-ik, de így a sorban a 19-ik lett. A 35 éves Tanyaszínház idei turnéja Csantavéren zárult.

Muzslyán készült hanganyagok:

1- László Judittal
2- Virág Györggyel
3- Baráth AttilávalMUZSLYA MOTOROS KLUB TALÁLKOZÓJA A LEHELEN

2012. július 26-án kezdődött

és

29-én zárult a Muzslya nevű Motoros Klub 4. motoros találkozója.

Hanganyag: összefoglaló!ÉVI KÖZGYŰLÉS A ROKKANTNYUGDÍJASOKNÁL

2012. július 16-án tartotta meg évi közgyűlését a muzslyai Rokkantnyugdíjasok Egyesülete, amelyen beszámoltak az egész évi tevékenységükről, megmozdulásaikról, akcióikról, meg a jövőbeli terveiket is ismertették.

Hanganyag: Baranyi Mihály, az elnök szólal meg!SPORTNAP VOLT A NYUGDÍJASOKNÁL

A muzslyai nyugdíjasok egyesületei berkeiben már hat éve működik a sport szakosztály. 2012. június utolsó napján immár ötödik alkalommal szerveztek sporttalálkozót. A kis jubileumra vendégek is érkeztek, mégpedig Bácskossuthfalváról és a nagybecskereki Gerontológiai Klubból egy-egy csapat, továbbá Nagykikindáról két csapat jött el. A vetélkedő három sportágban folyt, pikádóztak, lengőtekéztek és fémlemezt dobáltak.
A vendégek meg a házigazdák közben jót szórakoztak, barátkoztak. A sportnapon a pikádózás győztese a muzslyai egyes számú csapat lett, a második helyre kerültek a bácskossuthfalvai nyugdíjasok, a harmadik helyen pedig a nagykikindai egyes számú csapata végzett. A lengőtekézés bajnokai ezúttal a bácskossuthfalviak lettek, őket követték a muzslyai nyugdíjasok kettes számú csapata, a nagykikindai első csapat viszont a harmadik lett. A fémlemezt legügyesebben a muzslyai egyes számú csapat dobálta, a nagybecskereki Gerontológiai Klub tagjai a másodikak lettek, a muzslyai második csapat pedig a harmadik helyre került.
Hangfelvétel!ORSZÁGELSŐ CSAPATA VAN ISMÉT A MUZSLYAI TŰZOLTÓSÁGNAK

Nagybecskereken június 30-a és július 2-a között tartották meg a 3. Tűzoltófesztivált, melynek keretében megrendezték a 4. országos tűzoltóversenyt a növendékek és ifjúsági önkéntes tűzoltócsapatok részére, valamint ugyancsak megrendezték a 2. országos versenyt a felnőtt önkéntes tűzoltóság részére.

A muzslyai Önkéntes Tűzoltó Testület öt csapattal képviselte a Közép-bánáti körzetet, ebből egy csapat lett országelső, mégpedig a női ifjúsági csapat, melynek tagjai jogot szereztek ezen a versenyen arra, hogy a jövő évben, a Franciaországban megrendezésre kerülő Tűzoltóolimpián képviselik Szerbiát az ifjúsági kategóriában.
Az ugyancsak sikeresen szereplő felnőtt férfi csapat az A kategóriában egy másodpercnyi hátránnyal a második lett a saját mezőnyében, de a Tűzoltószövetség döntése értelmében ez a csapat is szerepel majd a Tűzoltóolimpián.

A muzslyai tűzoltóság felnőtt férfi csapata a B kategóriában negyedik helyen végzett, a felnőtt női csapat az A kategóriában a hetedik, a növendék fiúcsapat pedig a 12. helyen végzett.


Bata Dezső, a muzslyai ÖTT elnöke még elmondta, hogy ebben az évben még egy községi verseny áll előttük, amelyen mindenképpen bizonyítaniuk kell, az eddigi eredményeket.
Hanganyag: Bata Dezső, a muzslyai ÖTT elnökének beszámolója!MEGTARTOTTÁK A XXIX. ARATÓVERSENYT

 


A muzslyai aratóverseny részvevői 2012. július 7-én reggel a művelődési otthon előtt gyülekeztek, ahol egy alkalmi kulturális műsort adtak az egyesület tagjai. Az egybegyűlteket elsőként Hallai Zoltán tanácselnök, majd Aleksandar Marton, tartományi képviselő köszöntötte.

 

Az alkalmi műsorban fellépett a Rozmaring citerazenekar, a Tiszavirág tánccsoport, valamint a vegyes kórus és a citerazenekar. A műsor után kivonultak a búzaföldre, ezúttal a versenynek az Ispánovics-féle etnotanya adott otthont. A helyszínre érkezve Janez Jelen atya megáldotta az aratásra váró parcellákat, és a csapatok tagjait.

 

Ezt követően Kovács Elvira a köztársasági parlamenti képviselőasszony nyitotta meg az ünnepséget, hangsúlyozva, hogy az itteni közös szerveződést, a civil szervezetek összefogását csak dicsérni lehet, hisz a mai világban nagyon fontos, hogy emlékezzünk a gyökereinkre, mert meg kell őrizni hagyományainkat, hiszen anélkül nem tudnánk megmaradni.

 


Az aratóversenyre a helybelieken kívül Nagybecskerekről, Lukácsfalváról, Tordáról, Szabadkáról, Valkaisorról, Nagyfényről, Szajánból, Székelykevéről és Tavankútról érkeztek, és összesen 17 csapat nevezett be erre a megmérettetésre, ahol főleg a hagyományápoláson van a hangsúly.

 

A zsűri tagjai az eredetiséget, az őseink hagyományának átmentése céljából csak a régi eszközök használatát díjazta, továbbá szem előtt tartották a hagyományos reggeli tartalmát, az öltözékre is odafigyeltek. Az idén is voltak olyan bátor aratók, akik mezítláb végezték dolgukat, és a tarlón, szinte egyszer sem szúrták fel a talpukat.

 

Persze már minden megváltozott a régi idők óta, az aratók közül az idősebbek még emlékeznek arra, hogy a muzslyai határban annak idején a bánkúti búzát vetették, amelynél a szalmából sokkal több volt, mint a búzaszemekből, ma már ennek a fordítottját fejlesztették ki a szakemberek, tehát sokkal több a szem, míg a szalmából kevesebb van.

 


A díjkiosztóra délután került sor, az első helyezett lett a Dužijanca I. csapata, melyet Kujundžić Stipan kaszás vezetett. A második helyre került az Emán Pál, kaszás vezette muzslyai csapat, a harmadik helyet pedig az Orgonavirág elnevezésű, tordai aratócsapat érdemelte ki. A zsűri értékelése szerint a csapatok között csak árnyalatnyi különbségek voltak, így az első három díjazott mellett mindegyik csapat kapott valamilyen jutalmat azért, amivel kitűnt a többi közül.

 

A zsűri tagjai így jutalmazták a legeredetibb öltözéket, a legjobban kikalapált kasza gazdáját, a legszimpatikusabb csapatot, de díjat kapott a legidősebb, meg legfiatalabb tag is, továbbá a legszebben feltálalt reggeliért is járt díj, a legszebb tarlót maguk után hagyó csapat is külön díjban részesült, a legszebben összerakott keresztért is járt jutalom, meg a legvidámabb csapat sem maradt ajándék nélkül.

 


Az idei rendezvényt több mozzanattal is gazdagították, volt egy etnokiállítás, ún. etno-expót szerveztek, ahol a helyi és környékbeli termelők bemutathatták termékeiket, a kézimunkázók és a MAKK köré tömörülő amatőr festők, meg a fiatal gyermekek alkotásaiból pedig kiállítást készítettek.

 

Emellett az idelátogatóknak sok finomsággal szolgáltak, például mangalica-töpörtyűt is lehetett kóstolni, meg jófajta borokat, pálinkákat is. A rendezvény ezúttal sem múlhatott el a muzslyai tűzoltók éber figyelme, és tűzvédelmi felügyelete nélkül, emellett ők egy régi szereléses bemutatót is tartottak.

 

A jól elvégzett munka után, mármint az aratás után a társalgás, szórakozás, mulatás a késő estig eltartott.


Hanganyag az aratóversenyről!


Hanganyag az Ispánovics-féle tanyáról!NAGY FOGÁS

Madarász Gyula a Tisza muzslyai partszakaszán, süllőzés közben kifogott egy 23,5 kilogrammos harcsát.

 

Erre a nagy fogásra éppen a harcsatilalom után került sor, mégpedig 2012. június 16-án.

 

Hangfelvétel!ELADOTT MUZSLYAI FÖLDEK

Eladták a csődbe ment Muzslyai Rétek Földműves Szövetkezet vagyonát.

Erre az eseményre 2012. június 11-én került sor. A muzslyai termelők is jelen voltak a licitáláson.

A 745 hektáros földterületnek az új tulajdonosa Raca Kft.

Madarász Gyula mondta el a részleteket!PARKOT ÁLMODNAK - NÁDAST SZÁMOLNAK FEL

A környezetvédelmi világnap jegyében zajlott 2012. június 9-én egy nagyméretű munkaakció Muzslyán, amelynek egy célja van, hogy egy nádast, ingoványos szúnyogtelepet parkká varázsoljanak. Elszántan vették fel a harcot a náddal, meg a szúnyog- illetve szemétteleppel az ún. Barátfalván.
A régebben mocsaras, ma már csak nádas falurész a központhoz nagyon közel van, több mint kéthektárnyi területen fekszik. A szúnyogok, kullancsok okozzák nyáridőben a legtöbb gondot, míg télen főleg itt tanyáznak a kóbor kutyák. Mindez mellett a környezetszennyezők a szemetet is ide hordják. Az idén áprilisban letárcsázták a nádast, majd gyomirtóval lepermetezték, a napokban ismét tárcsázás következett, ma pedig a szemetet gyűjtötték ezen a területen a környező utcák lakói, civil szervezetek, sportegyesületek tagjai, iskolás gyerekek. Ennek az akciónak az indítványozója és a fő mozgatója a Fókusz M – Tájékoztatási és Fejlesztési Központ, ám nem jöhetne létre egy-egy összejövetel a helyi közösség tanácsának támogatása nélkül, illetve mindazon polgárok nélkül sem, akik vagy pénzadománnyal, vagy pedig munkával járulnak hozzá a cél megvalósításához – mondta Vidrács Dianna, a központ titkára, biológia szakos tanárnő.

A barátfalviak régen dédelgetett álma, hogy itt park legyen, ám ezt eddig nem sikerült megvalósítaniuk. Bajtai Anna, az egyik részvevő elmondta, hogy már az ő nagyapjáék is azt tervezték, hogy parkot hoznak létre, ám már lassan a dédunoka is felnő, de még ebből nem lett semmi. A helyi önkormányzatnak nincs anyagi lehetősége ennek helyszínnek a megoldására, most viszont a környékbeliek úgy döntöttek próbálkoznak az eddig lehetetlennel, kiirtják a nádast, és őszre fásítási akciót terveznek. Hallai Attila is a környéken él, aki hozzáfűzte, hogy a környéken élő gyermekek indítványozására az első lépéseket már előbb megtették a szülők, játszóteret alakítottak ki a családjaik részére. Persze a nádas rész előtti teret ma már a környék apraja-nagyja egyaránt birtokba veszi időnként, egy-egy kosárlabdameccs erejéig.

A Barátfalván élő Kovács Éva, ökológus véleménye szerint nagyon pozitív az akcióban részt vevők hozzáállása. Reményét fejezte ki, hogy talán ebből most valóban lesz is valami, és megvalósul a régen tervezett zöldövezet létrehozása.

A kézilabdázó kislányok közül Rapos Emma mondta el a véleményét, hogy szívesen segítenek ilyen helyeken is, hisz nem először vesznek részt környezetvédelmi akcióban.
A jelenlevők mindannyian jól tudják, hogy még elég sok munkát bele kell fektetniük a leendő park kialakításába, de mindenki elszánt, hogy a munkaakciók folytatódjanak.

Hangfelvétel!FIATALOKAT BÁNTALMAZTAK MUZSLYA KÖZPONTJÁBAN
2012. május 26-án éjszaka Muzslyán, a helyi közösség épülete melletti parkban néhány helybeli fiatal társalgott, akikre ismeretlen tettesek - akik maszkot viseltek -, botokkal, láncokkal támadtak. A tettlegességet semmilyen figyelmeztetés, vagy verbális összetűzés nem előzte meg, a bántalmazott fiatalok közül öten szorultak segítségre a nagybecskereki kórház sürgősségi osztályán, az egyiküket benntartották a további kezelés érdekében. Az esetről a legismertebb közösségi portálon lehetett elsőként olvasni, ugyanis az egyik, elmenekült fiú édesanyja jelentette meg az információt, felháborodását tolmácsolva. A helyi közösség tanácselnöke az eset kapcsán írásban fordult a helyi rendőrállomás, illetve a nagybecskereki rendőrség illetékeseihez, hogy a fejleményekről tájékoztassák a közvéleményt, és derítsenek minél előbb fényt erre az incidensre, illetve állítsák elő a verekedőket.
-Legerélyesebben elítéljük az ilyen kilengéseket, amikor az ifjúság próbál egymással leszámolni. Köztudott, hogy Muzslya egy többnemzetiségű település, több vallási közösséghez tartozó polgárok lakják, ezért is tartom fontosnak, hogy a rendőrség a lehető legrövidebb időn belül állítsa elő az elkövetőket, a tettesek pedig kapják meg méltó büntetésüket – mondta Hallai Zoltán tanácselnök.
Nem hivatalos értesülések szerint az elkövetők közül már azonosítottak néhányat, a nyomozás folyamatban van. A rendőrség még nem adott ki hivatalos közleményt az esetről.
*
2012. május 30-án délután hivatalos közleményt adott ki a nagybecskereki rendőrség a szombat éjszaka történt muzslyai incidens kapcsán, melyben az áll, hogy 2012. május 27-én éjfél után tíz perccel kapták a bejelentést, hogy rendbontás történik a Magyar Kommün utca 59-es számú házzal szemben. A rendőrök kiszálltak a helyszínre, és megállapították, hogy hat személyt testileg bántalmaztak, közülük egyik súlyos sérüléseket szenvedett, és egy másik pedig könnyebben sérült meg. Az eset 23 óra után történt, amikor a Magyar Kommün utcában tartózkodtak a bántalmazottak. Hátulról támadt rájuk néhány maszkos személy, akik a testi sértést okozták. Feltételezhetően ezt a bűncselekményt a nagybecskereki D.A. hajtotta végre, valamint S.S., M.M., V.N. és K.M. nagybecskereki kiskorúak. A gyanúsítottak ellen megfelelő - verekedésben való részvétel és súlyos testi sértés okozása – bűnvádi feljelentést tettek a nagybecskereki Felsőbb Bíróság ügyészségén.
*
Az eset kapcsán közleményt adott ki a nagybecskereki Civil Társadalomért Fejlesztési Központ (CRCD), melyben csatlakozik a muzslyai helyi közösség követeléseihez, hogy a támadók kilétét fedjék fel és derítsék ki, van-e nemzeti indíttatása az incidensnek.
*
Nem hivatalosan az eseményről megtudtuk, hogy szombaton éjszaka, magyar fiúk, lányok többen tartózkodtak a helyi közösség épülete melletti parkban, a padokon ülve beszélgettek. Egy másik csoport fiatal pedig a park legsötétebb részén tartózkodott. Utána a közeli trafikhoz mentek, majd a Támadás! (Napad!) csatakiáltással – mintegy 15-en voltak - rontottak a muzslyai fiatalokra. A lányok az utca túloldalára szaladtak, sivalkodtak, a fiúknak nem is volt idejük elszaladni, őket beszorították a parkba, és néhányan egy falat átugorva tudtak megmenekülni. Az egyik fiatal az első ütést a fejére kapta, leesett a földre, míg a támadók közül egyik odarontott és az arcába rúgott.
Hanganyag!

HelyszínXVIII. KÁLMÁNY LAJOS NÉPMESEMONDÓ VERSENY - 2012

Az idén 2012. május 26-án tartották meg a XVIII. Kálmány Lajos népmesemondó versenyt Zentán.

A Mesefa-díjat a torontálvásárhelyi Martinek Imre vehette át.

A muzslyai Kónya Leon különdíjat kapott.TESTVÉREK EGYMÁSRA TALÁLÁSA

Mindenki bizonyára számtalanszor olvasott különféle emberi sorsokról, néha hihetetlennek tűnő, néha hátborzongató, kevés esetben szívmelengető történetekről. Ezúttal ez utóbbiról lesz szó. Horváth Jenőnél és Júliánál jártam a tavasszal - nem ok nélkül. Ők a néhai muzslyai gölöncséres házában élnek. Mindketten szeretnek alkotni, képzőművészeti alkotásokat készíteni. Júliától tudtam meg körülbelül fél éve, hogy kiderült: Jenőnek van egy testvére, bátyja külföldön. Akkor annyiban maradtunk, ha majd a találkozásukra kerül sor, jelentkezik. És elérkezett a találkozás pillanata. Az előzményekről annyit tudtam, hogy két éve tudták meg a valóságot, hogy féltestvérek - apai ágon. A kapcsolat az internetnek köszönhető, az előzmények, mármint egymás felkutatása pedig egy németországi hölgynek.
Paul de Gero nehezen állt rá a beszélgetésre, mondván, nem tudja szépen a nyelvet sem, a kifejezései zűrösek, ám megállapítottuk Jenővel meg Júliával, hogy valójában hihetetlenül szépen ki tudja fejezni magát, hisz mindent tökéletesen értettünk, attól eltekintve, hogy nem igazán gyakorolta a magyar nyelvet az elmúlt idők során.
Paul elmondta, hogy ő különben is jönni szeretett volna, így elhatározta, meglátogatja öccsét. Ő nem tudott semmit, hogy van itt testvére, mikor kiderült, megörült. Majdnem nyolcvan éves volt, Jenő pedig 10 évvel fiatalabb nála, amikor közvetítve „összetalálkoztak”. Azóta két év telt el, és a kapcsolattartás gyümölcse beért – találkoztak.
Paul elmesélte, hogy ő Nagybecskereken született, de édesanyja és édesapja házassága tönkre ment, mielőtt még ő megszületett volna. Édesanyjával Magyarországra, majd Németországba került, utána Franciaországban élt, majd ismét Németország lett az otthona. Most francia állampolgár, de Németországban él családjával. Váltig azt erősítette, hogy az ő élete egyáltalán nem érdekes, nem kalandos, egy egyszerű kispolgári életet él ma is. Jogász, és közgazdász egyetemi végzettsége van. Amióta gyerekkorában elköltöztek innen, azóta egyszer járt Nagybecskereken, 1970-ben, meg most jött másodszor.
Jenőtől megtudtam, hogy a családja mindig is titkolta Paul létezését, habár ő sejtett valamit. Körülbelül két éve a szomszédjukhoz rokonok érkeztek Németországból, és ott esett szóba, hogy neki van egy testvére, talán Németországban. Ezt követően a hölgy, frau Spitz felkutatta a féltestvérét. Ők leveleztek egy ideig, majd utána Jenő írt egy levelet, amire Pali - mint ahogy Jenő szólítja a bátyját - válaszolt. Manapság Jenő unokája a „postás”, hisz az interneten keresztül általa kommunikál a két testvér.
Mindkettejüket mély érzelmek öntötték el, amikor találkoztak. Gyorsan megismerték egymás természetét - utóvégre testvérek!
Hogy találkoznak-e a közeljövőben? Erre a kérdésre nyitott maradt a válasz… Habár az alulírott szerény véleménye szerint még bizonyára többször is megismétlődik a viszontlátás pillanata. Úgy legyen! Ezt kívánom.

Kónya-Kovács OtíliaVÉRADÁSI AKCIÓ

Ebben az évben második alkalommal szervezték meg 2012. május 10-én, Muzslyán az önkéntes véradási akciót. A nagybecskereki Vérátömlesztő Intézet munkatársai évente háromszor, illetve négyszer jönnek ki Muzslyára a Vöröskereszt helyi szervezetének meghívására. Ifj. Palatinus János, az önkéntes véradók egyesületének elnöke elmondta, hogy ezúttal 75 meghívót postáztak, azonban csak 27-en jöttek el a humánus akciójukra. Közülük két személy nem adhatott vért, így összesen 12 liter életmentő folyadék gyűlt össze. A szervezők nem győzik hangsúlyozni, hogy a véradók többsége magánvállalkozóknál dolgoznak, akik nem tolerálják a munkahelyről való kimaradást, sőt a véradásért járó szabadnapot sem biztosítják a humánus munkásoknak. A véradók általában így vagy elmaradoznak az ilyen akciókról, vagy a kórház Vérátömlesztő osztályán adnak vért, illetve - vagy mint többen is teszik - félórányi kimenőt kérnek, hogy adhassanak vért, illetve váltást cserélnek kollégájukkal. A szervezőktől megtudtuk, hogy a legközelebbi önkéntes véradást szeptember 10-e tájára tervezik. Ezt a humánus akciót meglátogatta, sőt részese is volt Kovács Elvira, parlamenti képviselő és Sztojkó József, a VMSZ helyi szervezetének elnöke is.

Hanganyag!ÜNNEPELTEK A MUZSLYAI ÖTT TAGJAI

A tűzoltók védőszentje, Szent Flórián napján, illetve ahhoz legközelebb eső vasárnapon ünnepelnek a muzslyai Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai. Május 6-án a tűzoltólaktanya előtt gyülekezett a tagság és a muzslyai/nagybecskereki fúvósokból összeállt zenekar kíséretével felvonulást tartottak a székházuktól a Mária Szent neve templomig. A reggeli szentmisét az élő és holt tagjaik tiszteletére, emlékére szolgáltatták. A szertartás közben megszentelték az új zászlójukat is, amelyet Fischer Tibor, egyik tagjuk adományozott, aki Svédországban él. A muzslyai tűzoltók két nap múlva kezdik meg a felkészülést a köztársasági tűzoltóversenyre, ugyanis a körzeti megmérettetésen öt csapatuk bizonyult a legjobbnak.

Hanganyag!MÁJUSFA-ÁLLÍTÁS A PARTON
Több mint húsz éve élteti az újabb generáció a Parton a májusfa-állítás hagyományát. Az idén is – szinte ki-ki kedve szerint – ébredhetett a kancsika hangjára, amit Sötét János szólaltatott meg, illetve a trombitaszóra, amelyet Sándor Enikőnek köszönhetnek a hagyományápolók, aki, igaz, a falu másik végén lakik, de szívesen vállalja a partiak ébresztését már néhány éve. A nyolc-kilenc méteres gerendát, a májusfa alapját a Dobó családnál őrzik, és május elsejét megelőző napon díszítik fel zöld ágakkal, orgonavirággal, kálával, tulipánnal, szegfűvel. A májusfa legtetejére, a koszorúra háromszínű szalag kerül, tarka kendők, és a legtetején a partiak lobogója ékeskedik. Régebben italok, különféle édesség is felkerült a májusfára, ám a biztonság kedvéért, nehogy valaki kezét-lábát törje, ma már inkább a fára szánt itókát, édességet a fa tövében lévő asztalra teszik, és közösen elfogyasztják. A partiak lobogója régebbi múltra tekint vissza, a rajta kivarrt, négy borosüveg négy parti családot ábrázol, akik borászattal foglalkoztak, meg ott van rajta a kecskefej, hiszen régebben minden házban volt kecske is. A májusfa felállítása körül ma már a gyerekek, unokák is segédkeznek, amiből leszögezhető, hogy ez a hagyomány még sokáig fog élni a Parton. A májusfa bontása pünkösd vasárnapján, május 27-én lesz.
Hanganyag!


NÉPMŰVÉSZEK FESZTIVÁLJA KÖRÖSLADÁNYBAN – MUZSLYAI RÉSZVEVŐKKEL

Negyedik alkalommal került megrendezésre 2012. április 28-án a Békés Megyei IBSEN Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft. Kulturális Irodájának szervezésében a Határ Menti Népművészeti Fesztivál, amelynek ezúttal Körösladány adott otthont.

A dr. Asztalos Miklós Művelődési Ház és Könyvtár megtelt a népművészetet kedvelő közönséggel, akik előtt bemutatkoztak a Dél-Alföld, Erdély és Vajdaság előadói. A találkozóra a Kádár Ferenc IV. Békés megyei népdalénekesek és népzenei szólisták találkozóján, a Békés megyei monda- és mesemondó találkozón, a II. Szülőföldünk Békés Megye Amatőr Művészeti Fesztivál tánc és népzene szakági versenyein kiváló minősítést elérő résztvevői közül kerültek ki a Dél-alföldi meghívottak. A VMMI felkérésére ezúttal muzslyai előadók képviselték Vajdaságot. Muhi Dániel évek óta részt vesz a vajdasági Szólj, síp, szólj! elnevezésű népművészeti versenyen, a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén, az Aranycitera elnevezésű megmérettetésen, ahol egyéni versenyzőként és csoportosan is szép sikereket ért el.

2010-ben a VIII. Vass Lajos Népzenei Szövetség által szervezett népzenei verseny Kárpát-medencei döntőjén Vass Lajos Nagydíjjal jutalmazták. Muhi Dániel népdalénekes a körösladányi fellépésen vajdasági pásztordalokat adott elő. A másik két előadó népmesével szerepelt, Kónya Leon és Kónya-Kovács Otília hat éve vesznek részt a Kálmány Lajos Népmesemondó versenyen, ahol a bánáti, ö-ző nyelvjárást népszerűsítik. Kónya Leon, a tavalyi versenyen, az alsósok kategóriájában különdíjat kapott teljesítményéért, Kónya-Kovács Otília pedig kiérdemelte a Mesefa-díjat.


A IV. Határ Menti Népművészeti Fesztiválon a népdalénekesek közül fellépett még a köröstarcsai Borgula Benedetta, a helybeli Maczák Cintia, valamint az ugyancsak helyi Fülemüle Népdalkör. Szólistaként, citerán játszott és énekelt a körösladányi Tóth Vivien, a csökmői Tóth Gyula. A népzenészek közül fellépett a vésztői Kankalin Citeraegyüttes, és a Csökmői Népdalkör, valamint tárogatón játszott Kádár Ferenc. Népmesét mondott a Havran Mihály és Vincze Levente Gyomaendrődről. A néptáncosok közül fellépett a gyomaendrődi Körösmenti Táncegyüttes és a borsi Galagonya Néptáncegyüttes.

Hangfelvétel: Savolt Zoltánt, művészeti referenst hallják!HORGÁSZVERSENY VOLT A NAPSUGARAS-TÓ PARTJÁN
Muzslyán a legfiatalabb egyesület az idén február elején alakult meg, és mint a 2012. április 22-ei napon kiderült: akciójával a legtöbb embert tudta megmozgatni - fiatalt, időset egyaránt. A Muzslyai Horgászegyesület versenyt szervezett a település határában, a Napsugaras-tó partján, amelyre mintegy 120-an neveztek be. A gyerekeket megszólító horgászversenyre kísérőként eljöttek a szülők is, akik közül sokan ugyancsak horgászbotot fogtak. A nagy „kapás” elmaradt, a kifogott halacskákat pedig rendre visszadobták a vízbe, hadd nőjenek egy újabb versenyig. Rózsa László, az egyesület elnöke elmondta, hogy a verseny helyszíne a homokbányászás alkalmával alakult ki, és nagyon jónak tartják az ilyen versenyek megszervezésére, részben azért is, mert nem túlságosan mély a víz. A horgászversenynek oktató jellege is van, amellett, hogy a gyerekek megtanulják a horgászás technikáját, közben megtanulhatják, hogy a kifogott halat becsülni kell, és vissza kell engedni a vízbe, továbbá a környezetvédelemre is odafigyelnek, mert a horgászhelyen (sem) szabad szemetelni.
A verseny végén a Muzslyai Horgászegyesület díjazta a két legfiatalabb részvevőt, Szabó Vivient és Boris Ševarikát. Az alsós diákok közül ketten jeleskedtek, mégpedig első lett Matija Dimitrijevski, második helyezett pedig Marina Nemčev. A felsősök kategóriájában a legnagyobb halat fogta Markov Adrián, utána következett Magyar Norbert és a harmadik helyezett lett Süveg Adrián. A díjazottak érmet kaptak, és ugyanakkor horgászbotot és felszerelést. A szervezők elmondása szerint a legközelebbi horgászversenyre másfél-két hónap múlva kerül sor.

Hangfelvétel, ahol elsőként Rózsa Lászlót, az elnököt hallják!


EGÉSZSÉGÜGYI VÁSÁR VOLT MUZSLYÁN

A Demokrata Párt muzslyai helyi szervezete egészségügyi vásárt szervezett a Nők Klubjának helyiségében. Több orvos és egészségügyi nővér állt az egészségi állapotukat leellenőrző polgárok rendelkezésére. Ezúttal a vérnyomást, a vércukorszintet is lemérték, továbbá EKG-, és oszcilometriai vizsgálatokat is végeztek. Dr. Lódi Gábor, a begaszentgyörgyi egészségház igazgatója elmondta, hogy nálunk az emberek körében általában az a szokás, hogyha már valaki megbetegszik, akkor megy el az orvoshoz. Az emberek nagy hányada nem tesz semmit a betegségek megelőzése érdekében. Az ilyen egészségügyi vásárokon ezt a megelőző programot próbálják népszerűsíteni, ám a szakemberek szerint még mindig kevés az érdeklődők száma. Ezúttal mintegy 60 – főleg idősebb - ember jött el az egészségi állapotának leellenőrzésére. A szakemberek elmondása szerint minden 35 évnél idősebb embernek kétévente van jogában az egészségi állapotának teljes leellenőrzésére, míg az 55 évesnél idősebbek részére ez háromévente lehetséges. Az ilyen ingyenes vizsgálatokat pedig még mindig nem kellő mennyiségben használják ki, nyilván ha mind többször kerül sor a hasonló akciókra, az emberek bátrabban vesznek részt a megelőzést szolgáló programokban.
Beszélgetés dr. Lódi Gáborral, orvossal, a begaszentgyörgyi egészségház igazgatójával!


LOCSOLKODÁS

„Kora reggel útra keltem, se nem ittam, se nem ettem. Tarisznyám nyomja a vállam, térdig kopott mindkét lábam. Bejártam a nagyvilágot, sok-sok szép virágot láttam, itt rátaláltam a legszebbre, hogy locsoljam már alig vártam. Piros tojás, fehér nyuszi, a locsolásért jár egy puszi…” – így hangzott az egyik locsolóvers Muzslyán, ahol még él a húsvéthétfői locsolkodás hagyománya. Ezúttal összefogtak a civil egyesületek, és a helyi tanács koordinálásával szervezetten, zeneszóval mentek a fiúk, legények locsolkodni. A településen több csapat is útra kelt e hagyomány ápolása érdekében. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, amit ma nemigen tudtak gyakorolni a fiúk, hisz ezúttal csak kölnivízzel locsolkodtak – a hideg időre való tekintettel - a vödrök nem kerültek elő. Mint a locsolkodók mondták, most e szokás enyhébb változatát választották. Modern időket élünk, így a csizmaszárból előkerültek a különféle illatosítók, amiért a lányok egyáltalán nem haragudtak. A beszélgetés közben kiderült, a régi időkben az számított a legszebb lánynak a faluban, aki legtöbbször váltott ruhát húsvéthétfő reggelén. A lányok most fellélegezhettek, ezúttal nem kellett attól tartaniuk, hogy meghűlnek. Hogy a visszavágó milyen lesz? Nyilván ez is az időtől függ…

Hangfelvétel!MUZSLYÁRA LÁTOGATTAK - A PÉLDAÉRTÉKŰ ÖSSZEFOGÁST MEGTAPASZTALNI


A muzslyai Fókusz M – Fejlesztési és Tájékoztatási Központ és a Háló - Vajdasági Fejlesztési Alap szervezésében több, Észak- és Nyugat-bácskai termelő, gazda, vagy civil szervezet képviselője látogatott el 2012. mércius 12-én Muzslyára, ahol ismerkedni tudtak a példaértékű összefogásról, amely több mint három éve vette kezdetét e településen. Tömörültek a termelők, és ma már mintegy 100 gazda, termelő közösen lép fel a piacon, a Császárkert Kft. jóvoltából. A Fókusz M központ pedig ezt a tömörülést jól össze tudja tartani, és a bemutatkozási lehetőségben próbál közreműködni. A muzslyai látogatás részben a tapasztalatszerzést szolgálta, másrészt a falusi turizmust is kívánja elősegíteni. A vendégeket elsőként a helyi közösség tanácstermében fogadták, mgr. Hallai Zoltán, tanácselnök köszöntötte az egybegyűlteket, aki – történész lévén - bemutatta a település múltját, jelenét. Palatinus János, az egyik szervező pedig a jövőről is elmondott néhány szemléletet, hiszen nagyon sok lehetőséget még nem használtak ki a helybeliek sem, mint például a 90-es években kiépített, a Tisza felé vezető műutat, a falu határában. Ma már gomba-módra épülnek az út mentén a farmok, csinosodnak a tanyák, ami a falusi turizmus első jeleit mutatják. A Háló – Vajdasági Fejlesztési Alap nevében Molnár Verona, szakmai koordinátor, projektmenedzser és Pál Károly, az igazgatóbizottság elnöke is üdvözölte a látogatókat és a vendégfogadókat. A látogatás első állomásán bemutatkoztak a vendégek is, elmondták, mivel foglalkoznak, és hogyan látják a jövőjüket. A helyszínen a Dűlőutak szorgos népe (ahogyan a Fókusz M központ, a Muzslya monográfia címét kölcsönözve, közkedvelten nevezi a helyi termelőket) termékeit is megkóstolhatták a vendégek, a mangalicaszalonnától, a tejtermelők által készített túrón keresztül a parti házi borokig.

A folytatásban ellátogattak a Császárkert Kft.-be, ahol megismerkedhettek az ottani céggel, a fejlődésével, majd ezt követően egyik helybeli termelő fogadta a vendégeket, ahol megtekinthették az üvegházakat, és első kézből értesülhettek a termelés folyamatáról. A látogatás a muzslyai tanyavilágban folytatódott, az egyik tanyán, ahol halgazdasággal foglalkozik a tulajdonos. Halászlé és sült hal mellett társalogtak, közben egy borbemutatóra is sor került. Мivel az ilyen jellegű, szervezett látogatás iránt nagy az érdeklődés, a legközelebbi alkalomra 2012. március 20-án került sor.
Ezúttal főleg Észak-Bácska és Észak-Bánát területéről – Zentáról, Szabadkáról, Hajdújárásról és Törökkanizsáról - érkeztek a termelők, hogy kapcsolatokat teremtsenek, termékeikkel egy újabb lehetőségek kipróbálni, vagy pedig „ellesni” az itteni összefogás fortélyait. Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alap elnöke elmondta, hogy szinte missziótevékenységként kezelik a jó példák közvetítését.
-Ha találunk itt a Vajdaságban egy olyan gazdálkodó szervezetet, amelyet egyszerűen a nullából hoztak össze, és sikeresek, akkor a tartomány másik feléből elhozunk egy busznyi embert, hogy ők is lássák ezt a jó példát, ami reméljük, hogy „ragadós”, és ők is fantáziát látnak abban, hogy vagy együttműködjenek – adott esetben – a Császárkerttel, vagy saját maguk szerveződjenek hasonló formában – mondta Bunford Tivadar.

Kovács Róbert, törökkanizsai földműves abban a reményben jött Muzslyára, hogy talál olyan témát, ami érdekli őt, hogy fejlődni tudjon később.
-Különböző kapcsolatok kiépítésére is számítok. Érdekel a földművelés, mert ez a megélhetésem, állandóan új témák, új gondolatok járnak a fejemben, hogy milyen dolgokkal lehetne újítani a gazdaságot. Dinnye és földieper-, illetve búza és kukoricatermesztéssel foglalkozom – mondta Kovács Róbert.
A Fókusz M – Fejlesztési és Tájékoztatási Központ a tapasztalat átadásának lehetőségét továbbítja, de egyben a környékbeli adottságokat is bemutatja egy-egy betervezett látogatás alkalmával. A mai napon is fogadást rendeztek a vendégek részére a helyi közösség dísztermében, majd a Császárkert Kft. hűtőházába látogattak, utána Lukácsfalván néhány termelőt ismerhettek meg, majd a látogatás a muzslyai határban lévő Ispánovics Mihály etno-tanyáján, egy ebéddel zárult.

A szervezők ígérete szerint a látogatásoknak folytatása is lesz. A muzslyaiak a jövőt éppen a még kihasználatlan falusi turizmusban látják, ugyanakkor szerintük is a tapasztalatcsere fontos mozzanata az ilyen látogatásoknak.


Hanganyag -1!


Hanganyag -2!ÓVJUK A MÉHEKET

Jó évet zárt a muzslyai Akác Méhészegyesület – hangzott el a 2012. március 16-án megtartott évi közgyűlésen. Az elmúlt év munkáját értékelve az elnöki beszámolóból kiderült, hogy sok mindent megvalósítottak, pályázatokat nyertek, amiből felszerelték irodahelyiségüket, ugyanakkor fő szervezői voltak a Nagybecskereken megrendezett VII. Mézfesztiválnak, és szaktanácskozást is szerveztek a méhészeknek. A terveik között szerepel, hogy a méhészegyesületekkel a már meglévő kapcsolatokat tovább mélyítsék, de ugyanakkor újabb együttműködési lehetőségeket is kezdeményeznek. Ezen az ülésen együttműködési megállapodást írtak alá a helybeli Fókusz M – Tájékoztatási és Fejlesztési Központtal.
A méhészek jövőképéből ítélve eléggé borúlátó időszak elé nézünk – ezt szűrhette le mindenki a beszámoló egyik részletéből, hisz a különféle vegyszerek, növényvédő permetek alkalmazása nemcsak a méhekre hat károsan, hanem az állatvilág kisebb fajtáira és az emberre is. A méhek a legveszélyeztetettebbek a világon, és ha az emberiség nem gátolja meg a különféle mérgezéseket, maga is veszélyeztetve lesz.
A muzslyai Akác Méhészegyesület 41 éve létezik, és pillanatnyilag 47 tagot számlál. Erre az évre betervezett tevékenységük között szerepel a fiatal méhészek edukációja is – természetesen, ha lesz érdeklődő.
Hangfelvétel!NŐNAPI LÁTOGATÁS
A muzslyai Nők Klubjába látogatott Aleksandar Marton, Nagybecskerek város képviselő-testületének elnöke, aki elbeszélgetve Palatinus Arankával, a klub elnök asszonyával és a tagokkal ünnepelte meg szimbolikusan a nemzetközi nőnapot. Jelen volt még Hallai Zoltán, a helyi közösség tanácselnöke, és Vass Tibor, Muzslya tanácsának alelnöke, a városi tanács tagja. A nőnapi látogatáson a városi képviselő-testület elnöke tájékozódott a muzslyai Nők Klubjának tevékenységéről, a több mint három évtizedes munkáról. Aleksandar Marton nyilatkozatában elmondta, hogy szeretnék megdicsérni az egyesület aktivitását, hisz ezúttal is kiállítást szerveztek, és köztudott, hogy szép eredményeket érnek el a különféle bemutatkozások alkalmakor. A városi tisztségviselő most is hangsúlyozta, március 8-a arra is jó, hogy ismételtem kiálljanak a nők jogaiért. Hallai Zoltán, Muzslya helyi közösség tanácselnöke is köszöntötte a Nők Klubjának tagjait, aki megjegyezte, valóban nagy szükség van arra, hogy a nőket teljes mértékben elismerjék, mindazért, amit a társadalomért tesznek. Továbbá arra is rámutatott, az is dicséretre méltó, hogy a helyi közösség területén bármilyen megmozdulás történik, a Nők Klubjára mindig lehet számítani.

Hangos: Palatinus Aranka elnök asszony nyilatkozata!


ELŐADÁSSOROZAT

A Fókusz M – Tájékoztatási és Fejlesztési Központ a téli időszakban sem tétlenkedik a helybeli és környékbeli termelők részére előadásokat szerveznek. Hogy mi mindenről volt, illetve lesz szó, itt mondja el a központ igazgatóbizottságának elnöke, Madarász Gyula.

Hanganyag!MEGALAKULT A SZSZP MUZSLYAI TAGOZATA

Február 6-án alakult meg a Szerbiai Szocialista Párt muzslyai helyi szervezete, amelyen Csonka Bosiljković Lídiát választották meg elnöknek, a titkári teendőket Kardos Zsuzsa látja el, helyettese pedig Kollár Melinda lett. A párt felmérése szerint az alakulóülésen mintegy 150-160-an voltak jelen. Erre az alkalomra tiszteletét tette Dušan Bajatović, az SzSzP főbizottságának alelnöke, a tartományi bizottság elnöke.
- A párt muzslyai szervezete előnyt ad azon problémák megoldásának, amelyek a szociálisan hátrányos helyzetű családokkal, elsősorban a gyermekekkel foglalkozik. Lesznek olyan feladatok, amelyek a munkanélküliség csökkentésével foglalkoznak, viszont az ökológiával kapcsolatos problémák megoldásával is. Elsősorban olyan aktivitások lesznek jelen, amelyek általában életünk színvonalán tudnak javítani – mondta Csonka Bosiljković Lídia.
Tehát a helyi szervezet megkezdte munkáját, az aktivistáikon keresztül el lehet érni őket, de a legismertebb közösségi portálon, valamint a honlapjukon is.

Hanganyag!HORGÁSZEGYESÜLET ALAKULT MUZSLYÁN
Február elején tartotta meg alakuló közgyűlését a muzslyai horgászegyesület. Az előzményekről, a tervekről kérdeztük Rózsa Lászlót, akit az elnöki tisztségre választották meg. Mint mondta, ő maga is mintegy 30 éve jár horgászni, és a vizek partján mind több és több horgásztársával találkozott, ahol aztán elkezdtek arról a témáról beszélgetni, ha már ilyen sokan vannak, akik kedvelik ezt a hobbit, miért ne tömörülnének egy egyesületbe. Így került sor a horgászegyesület megalakítására, az első ülésen mintegy 100-120-an voltak jelen. Az alelnök Koppi Vilmos lett, a titkár szerepét Juhász Illés tölti be.
*Ha már a vizek partján találkoztatok, akkor ezek szerint vannak a környékünkben még jó horgászhelyek, lehet (szabad?) halat találni még manapság…
-A horgászás az engedélyköteles hobbi, tehát csak engedéllyel lehet horgászni. Például jómagam a tamáslaki egyesületben váltottam ki az engedélyt. Ami azt illeti, van hol horgásznunk, hisz Muzslya egy olyan település, amely körül van véve vizekkel. A Bega mellett itt van a Tisza felé vezető út mellett két szép homokos (a homokbányászáskor kialakított tó), ugyanilyen a Csepeli-, illetve a Didula. Tisza részünk is van, de jelentős a Tisza holt ága is, ott is szeretünk horgászni. Csak a vizeinket ápolni kell…
*Milyenek a terveitek, mit szeretnétek kialakítani, megvalósítani a közeljövőben?
-Nagyon sok munka vár ránk. Első lépésként hivatalosan is bejegyeztetjük magunkat, és azáltal tagja leszünk a vajdasági Horgászszövetségnek, ami után mi is tudnánk forgalmazni a horgászengedélyeket. A legfőbb célunk, ha meg tudnánk kapni a Tisza felé vezető út mellett az egyik homokost, akkor ott olyan szintre fejlesztenénk fel a terepet, hogy szép sporthorgászattal tudnánk foglalkozni, de olyan módon, hogy ott aztán a hétéves gyerektől a 77 éves korú horgászig mindenki tudjon hódolni a hobbijának. A Holt-Tiszát, amit már említettem, azt is szeretnénk rendezni, hisz a legnagyobb gondunk, amikor a folyó megárad, akkor betöltődik vízzel a holt ág, amikor pedig szárazság van, akkor visszahúzódik a víz. Technikai megoldáson múlik az egész, amit mi szeretnénk végbe vinni, hogy állandó jelleggel lehessen a sporthorgászoknak horgászniuk ezen a területen.
*Terveztek-e előadásokat szervezni például a gyerekeknek?
-Akár közülünk is választhatnánk előadókat, akik a legalapvetőbb dolgokat meg tudnák tanítani a horgászat iránt érdeklődő gyerekeknek, kezdve talán a horogkötéstől, a vizek megbecsüléséig.
*Régen volt rá példa, ha giliszta nélkül bedobta az ember a horgászbotot, akár két hal is ráakadt. Ma mi a helyzet, van-e hal a vizeinkben?
-Van hal, de sokkal több kellene, hogy legyen. Tényleg régente az üres horoggal is lehetett halat fogni, ma már megtörténik, hogy fél napig ül a Tisza-parton a horgász és egyet halat se fog. Erről nekünk külön véleményünk van, a haszonhorgászok megtették a magukét, és így mind kevesebb hal van. Persze a sporthorgászok nem tudják tönkre tenni a vizeinket azzal, hogy naponta kifognak néhány halacskát, de viszont a hálózók, meg a modern felszereléseket használó haszonhorgászok nagy károkat okoznak.
Hanganyag!


NEMZETKÖZI KIÁLLÍTÁSRA KÉSZÜLNEK
Dűlőutak szorgos népe elnevezéssel nyílik egy nemzetközi kiállítás Muzslyán, a Magyar Házban, ahol a szórványsziget nem kihasznált adottságait mutatják. A rendezvényt 2012. január 19-én 17 órai kezdettel nyitja meg Pásztor István, tartományi gazdasági titkár – hangzott el a január 17-én megtartott sajtótájékoztatón, amelyen Madarász Gyula a Fókusz M – tájékoztatási és fejlesztési központ igazgatóbizottságának elnöke és mgr. Hallai Zoltán tanácselnök ismertették a tudnivalókat.
A muzslyai Fókusz M – tájékoztatási és fejlesztési központ által szervezendő kiállításon vállalkozók, földművesek, állattenyésztők és civil szervezetek vesznek részt a helybelieken kívül Lukácsfalváról, Erzsébetlakról és Szentmihályról, valamint Muzslya testvértelepüléséről, a magyarországi Mindszentről. A rendezvény célja a termékbemutató, információcsere, a bio termelés megalapozása, a vállalkozások regionális szintre való emelése. A vásáron 32 kiállító mutatkozik be, ebből négy magyarországi vállalkozás adottságaival ismerkedhetnek az érdeklődők. Pénteken, január 20-án két előadásra is sor kerül, 17 órakor dr. Bózsó József, egyetemi tanár a bio növényvédelemről értekezik, 18 órakor pedig Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alap elnöke, vállalkozó tart előadást a Kis- és középvállalkozások versenyképességének megtartása és fejlesztése címmel. A rendezvény szombaton 15 órakor egy kerekasztal-beszélgetéssel zárul.
Hallai Zoltán az előzményeket ismertette!
Madarász Gyula a kiállításról, a lehetőségekről szólt!Következő oldal - korábbi hírek...

websas.hu
   
 
web design Copyright © Fehér tó HÁKE, Lukácsfalva tel: 023 3885 150