FŐOLDAL  
HK MUZSLYA
 
MÁRIA SZENT NEVE
 
SZERVÓ M. ISKOLA
   
   
MUZSLAI PETŐFI SÁNDOR MME
LEHEL SK
 
   
   
   
   
   
MAGYAR HÁZ
 
 

SZJMSZ

   
   
MUZSLYAI ÚJSÁG
 
AMATŐR SZAKÁCSOK
 
KÖZÉP-BÁNÁTI
     
   
   
     
Hírek
   KÖZÖSEN ÜNNEPELTEK

Az idén közösen, a polgárokkal együtt várta a karácsonyt a VMSZ muzslyai helyi szervezete. 2011. december 23-án összefogott három Télapó, akik végigjárták a települést, édességeket és almát osztogatva a gyerekeknek, a járókelőknek, ugyanakkor mindenkit meghívtak a délutáni társalgásra. A Télapókhoz három kancsikás is csatlakozott, hogy a durrogtatással kicsalogassák a meleg otthonokból az embereket. A délutáni foglalkozáson a legfiatalabbak karácsonyfadíszt készítettek a Magyar Házban, majd közösen feldíszítették a fenyőfát. Ezt követően egy kis alkalmi műsorra is sor került, melynek keretében fellépett a Muzslai Petőfi Sándor MME-ből Muhi Dániel, szólóénekes, valamint a citerazenekar tagjai, továbbá a hagyományápolók zenekara. Ehhez a közös ünnepléshez néhány helyi magánvállalkozó is társult, jóvoltukból két üstben bablevest főztek, amit szétosztottak a jelenlevők között, ugyanakkor forralt borral és teával kínálták az odalátogatókat. A rendezvényt a Nők Klubja által rendezett kézimunka kiállítás, és a MAKK képzőművészeinek alkotásaiból válogatott tárlat gazdagította. 

http://www.fokusm.org.rsISMERETTERJESZTŐ ELŐADÁS VOLT AZ IFJÚSÁGI KLUBBAN
A VMSZ muzslyai helyi szervezete és annak ifjúsága, valamint a Muzslyai Ifjúsági Fórum közös szervezésében egy ismeretterjesztő előadást tartottak 2011. november 30-án az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából az Ifjúsági Klubban. A rendezvényen elsőként Sztojkó József, a VMSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte a fiatalokat, majd Vidrács Diana, a muzslyai iskola biológia szakos tanárnője és Tóth Csilla, az iskola pedagógusa tartott előadást, illetve beszélgetett el a fiatalokkal. Az előadók szerint nagyon fontos, hogy megismertessék a fiatalokkal a HIV vírusról való tudnivalókat, mely sejteket támad meg, mit okoz a szervezetben, továbbá az AIDS-ről is kell beszélni, mint betegségről, annak tüneteiről. Ugyanakkor az előadás során arról is informálták a fiatalokat, hogyan nem terjed az AIDS, mert a tapasztalatok szerint a tudatlanság miatt diszkriminálják a HIV-pozitív személyeket. Mivel az AIDS nem gyógyítható, így a megelőzés kap nagy hangsúlyt, illetve ilyen előadásokon tudnak rámutatni, hogyan lehet megelőzni a fertőzést, mire kell odafigyelni.
A belgrádi JAZAS szervezet jóvoltából óvszert és szórólapokat, brosúrákat osztottak a fiataloknak. A rendezvénysorozat 2011. december 2-án egy bulival zárul, 19 órától 22 óráig a fiatalabbakat, a hetedik/nyolcadik osztályosokat is várják, 22 órától pedig a „korosabb” társaik szórakozhatnak.
Hangfelvétel!


CSINOSÍTOTTÁK TERMÜKET

A Demokrata Párt muzslyai helyi szervezetének elnöke, Fazekas Katalin kezdeményezésére a muzslyai Nők Klubjának tagjaival tatarozták 2011. október elején a néhai Piros Csizma udvarán levő termüket, amelyet még két szervezettel közösen használnak, mégpedig a sakkozók klubjával és a Szerbiai Radikális Párttal. A városi önkormányzat biztosította az anyagiakat a festékekre, a munkát pedig a muzslyai Nők Klubjának tagjai önkéntesen vállalták.

Összefoglaló hangban!A MUZSLYAI RÁDIÓKLUB


A muzslyai Rádióklub is bemutatkozott a búcsú alkalmával, amelynek az volt a célja, hogy a fiatalokat odavonzza a körükbe. Ennek kapcsán egy beszélgetésre is sor került.

Varga Dezsőt itt lehet hallani!KISÁLLAT-TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE


A muzslyai Maltézer kisállat-tenyésztők egyesülete is azzal küzd, hogy kevés a fiatalság az egyesületben. Kilencedik alkalommal népszerűsítették hobbijukat a búcsú alkalmával.
Beszélgetés Szabó Jánossal, az egyesület oszlopos tagjával
itt hallható!RONGYBABÁK, MELYEKNEK LELKE VAN
A szeptember közepén megtartott muzslyai búcsún, ha nyitott szemmel végigsétált az ember, a megszokott, sablonos, és főleg műanyagból készült játékok, pisztolyok, puskák, és más haszontalan szerkentyűk mellett felfigyelhetett a Sikoly folyóiratok mellett felsorakoztatott, szebbnél szebb kézileg készített babákra.
Első pillantásra beleszeret az ember egyikbe-másikba. Nekem a kékszemű, kéklábú madár, meg az egyik dáma-baba (Dalma-baba) lett a kedvencem. Elsőként arról érdeklődtem, van-e egy-egy babának neve, és mint a megalkotójuk mondja, azok, amelyeket elajándékozott, egytől egyig névvel kerültek az új gazdáikhoz. Mindenki talált a babájának egy kedves nevet. Persze a búcsún kirakott babák még névtelenül várták a vevőket, mert voltak vagy hetvenen – nehéz is lett volna észben tartani mindegyik nevét.
Ezek nem egyszerű babák, lelket varrt beléjük a készítőjük, a kisoroszi Gedei Viktória.
- Mindenképpen úgy érzem, hogy az én szeretetem is benne van ezekben a babákban. Valóban van lelkük, én is úgy gondolom. Kedvességük is van, mert valójában úgy próbálom megformálni mindegyik babát, hogy mosolyogjanak, hogy kifelé mutassák, kedves vagyok, és ha valaki megvásárolja valamelyiket, akkor még nő a kisugárzásuk. Mindig párosítom az anyagokat, az asztalkámra kirakom minden mozzanat anyagait, majd összeválogatom gondosan. Külön masnikat, rózsákat, kalapocskákat is készítek díszítésül, minden egyes gombot kiválasztok, és végül összeáll a baba. Vannak olyan babák, amelyek dámák lettek, vagy kissé öregasszonyosak, de vannak egészen kislánykás babák is. A kisfiúk részére is vannak nyuszik, macik, meg madarakat is csinálok, egészen puha anyagból. Egy néni mondta a búcsún, hogy ezek még békebeli babák… Talán van benne valami.
Viktória elmondta, hogy eddig nem árulta a babákat, így nem ismeri még a célközönséget, és azt sem tudja felmérni, a mai fiataloknak tetszenek-e ezek a kedves alkotások. Az előzményekről Viki elmondta, hogy gyerekkori álma valósult meg valójában.
- Gyerekkoromban az volt a tervem, hogy babavarró leszek. Úgy élt bennem ez a terv, hogy egy gyárban dolgozom majd, ahol varrom őket. Persze mindkét nagyanyám varrónő volt, és én már gyerekkoromban próbálkoztam, hiszen volt bőven anyag is a babákhoz. Igaz, hogy a nagyanyámék géppel varrtak, én kézzel varrogattam, már akkor gondosan kifordítottam, kitömtem az anyagot, majd utána ki is díszítettem a babákat. Mindez feledésbe merült. Legalábbis egy ideig. Most nemrég óta, gondoltam úgy, hogy mivel rengeteg a szabadidőm, kezdhetnék valamit. Télen kezdtem el valójában varrni, amikor ajándékokat kellett készítenem. Akkor úgy gondoltam, hogy sokkal kedvesebb, ha saját kezűleg készítem el az ajándékaimat. Így indult az egész. Sok visszajelzést kaptam, hogy kedvesek a babáim. Persze eddig csak ajándékba adtam őket, és most sem igazán érdekel, hogy mennyiért árulom a babákat, nem is ebben van a lényeg, szerintem – ha nem kelnek el - előbb vagy utóbb ezeket is mind elosztogatom… Nekem az a fontos, hogy tetsszen annak, aki megvásárolja, vagy aki kiválasztja.
Az én babáim – a kékszemű madár és Dalma-baba - már a nappalink részét képezik. Mosolyuk, kedvességük már hiányozna.
Hangfelvétel...
Kónya-Kovács Otília


A MUZSLYAI BÚCSÚ ZÁRÓNAPJA

A muzslyai búcsú vasárnapi zárónapját, 2011. szeptember 11-ét az ünnepi szentmise teljesítette ki, amelyet ezúttal Ft. Mellár József törökbecsei és töröktopolyai plébános, központi esperes celebrálta paptestvéreivel együtt, msgr. Tietze Jenő, apostoli protonotáriussal, nyugalmazott pappal, Ft. Halmai János segédlelkésszel, valamint Stanko Tratnjek SDB muzslyai plébánossal és Kalapis Sztoján SDB helybeli lelkésszel.
Muzslyát a XIX. században telepítették be, 1890-ben dőlt el a sorsa, hogy itt települést hoznak létre. Az első telepeseknek - a szegénység közepette - lelki táplálékra is nagy szüksége volt, hívő emberek lévén templomot kezdtek építeni, amelyet 1902-ben szenteltek fel, Mária Neve templomként. A búcsúkat eleinte az Isten háza körül tartották, jóval később kinőtte a templomudvart és népünnepéllyé vált. Talán így lehetne összekötni a régmúltat a jelennel…
A vasárnapi napot főleg a családos sétálások jellemezték, búcsúfia vásárlásával volt elfoglalva mindenki. Persze nem tétlenkedtek az „ütközős” kiskocsikat és a különféle körhintákat működtetők sem, ugyanakkor a cukrászok is megszabadultak a gazdag kínálatuk egy részétől. A búcsú kínálta gyerekcsalogatók mellett az idén is elkészült egy óriásfestmény, amelyet délelőtt festettek meg a legfiatalabb MAKK-tagok. Mint a legutóbbi alkalomkor, most is jövőbeni téma foglalkoztatta a gyerekeket, mégpedig az, hogyan „festene” nálunk egy gyümölcsváros.

Összefoglaló a muzslyai búcsúról!ELSŐ ALKALOMMAL OSZTOTTÁK KI A HELYI KÖZÖSSÉG DÍJAIT

A muzslyai búcsú második napján, 2011. szeptember 10-én díszülést tartott a helyi közösség tanácsa, amelyen első ízben osztották ki azoknak a helybeli polgároknak az elismerő okleveleket, az ún. helyi közösség díjait, akik több évtizede aktívan tevékenykedtek a falu területén, és öregbítették Muzslya hírnevét. Hét egyént terjesztettek fel erre a díjra, és mindannyian megfeleltek az odaítélő bizottság által kidolgozott kritériumoknak. A szerteágazó tevékenységükért Zombori Andrást a Cukorbetegek Egyesülete terjesztette fel a díjra, Bálint Jánost az Akác Méhészegyesület, Lele Józsefet pedig a Muzslai Petőfi Sándor MME, továbbá Révész Erzsébetet a Nők klubjának elnöksége ajánlotta a kitüntetésre, Lasancz Károlyt a Vöröskereszt helyi szervezete keretében működő Önkéntes Véradók Egyesülete ajánlotta, míg Kovács Györgyöt az öregségi nyugdíjasok egyesület, Rácz Istvánt pedig a rokkant nyugdíjasok egyesülete terjesztette fel a faludíjra.
Délután egy tarka művelődési műsorra került sor a Muzslai Petőfi Sándor MME szervezésében, ahol elsőként a helyi közösség tanácselnöke, mgr. Hallai Zoltán köszöntötte az egybegyűlteket, majd a helyi galambászok jóvoltából felröppentek a békegalambok. A rendezvény keretében vendégfellépők is voltak, akik Törökbecséről, Tordáról és Pacsérról érkeztek. A Muzslai Petőfi Sándor MME tagjai közül felléptek a Pillangók elnevezésű kis mazsorett csoport, a középső és a nagy mazsorett-táncosok, továbbá a Rozmaring citerazenekar, a Muhi Dániel és Süveg Teodóra szólóénekesek, továbbá a Tiszavirág néptánccsoport, a vegyes kórus és a citerazenekar. A tarka művelődési műsort a hagyományápolók egyesületének zenekara zárta.
Az esti szentmise után egészen megtelt a Mária Neve templom, ugyanis a Domonkos ifjúsági kórus tartott hangversenyt, amelyre nagyon sokan voltak kíváncsiak. A közönség vastapssal díjazta a lelkes fiatalokat.MEGKEZDŐDÖTT A MUZSLYAI BÚCSÚ

Már hagyománnyá vált, hogy a muzslyai búcsú programja egy közös tárlattal kezdődik. Nem volt ez másként most sem, ugyanis 2011. szeptember 9-én nyitotta meg mgr. Hallai Zoltán tanácselnök az immár 12. közös tárlatot, amelyen bemutatkoztak a MAKK, a Nők Klubja, a Road Flyers Motoros Klub tagjai, valamint először csatlakoztak hozzájuk a Rádióklub tagjai is. Az amatőr képzőművészek közül mintegy 45-en hozták el munkáikat, és több mint 100 alkotást láthat a közönség, vannak különféle technikával készült képek, továbbá kézimunkák, kézműves tárgyak. A Nők Klubjának tagjai legszebb kézimunkáikkal rukkoltak ki, amelyek Nívó-díjat, illetve más rangos elismerést érdemeltek ki a kézimunka kiállításokon. Ezen kívül az őseink hagyatékából is bemutatnak egy csipetnyit, valamint nagyanyáinktól átmentett kézimunkákból is kialakítottak egy sarkot. A Road Flyers Motoros Klub tagjai fényképek és dokumentumfilm segítségével mutatkoznak be, áttekintve az egész évi tevékenységüket. Érdekességnek számít, hogy a rádióamatőrök első ízben mutatkoznak be ezen a tárlaton, és ők egy rádióállomást hoztak el, és az odalátogató érdeklődőknek a kapcsolatok létesítését demonstrálják, így szeretnék népszerűsíteni a rádióamatőrizmust. A fiatalokat szeretnék főleg köreikbe vonzani, hogy kissé felfiatalítsák a tagságukat.
Ugyancsak szeptember 9-én a néhai Piros csizma udvarának egyik helyiségében megnyílt egy másik kiállítás is, amelyet a Maltézer egyesület szervezett, és a tagok, a kisállattenyésztők kedvenceiket mutatják be. Immár 9. éve, hogy a szervezők évről évre kiállítják kisállataikat, ugyancsak azzal a céllal, hogy hátha valamely fiatal érdeklődését felkeltik ehhez a hobbihoz. Ezúttal is van több fajta galamb, törpebaromfi, nyúl, díszmadár. A búcsú ideje alatt, holnap és holnapután a kiállítások reggel 10 órától este 22-ig tartanak nyitva.
A búcsúi program harmadik mozzanataként a Mária Neve templomban egy komolyzenei koncertre került sor, amelyet idestova 10 éve szerveznek. Az idén „hazai” művészek léptek színre, név szerint Rontó Márta, aki orgonán játszott, továbbá fellépett Muhi Dániel szólóénekes, Rácz Robertó, fiatal hegedűművész és Kenderesi Csaba violaművész.VÉRADÁS

Ismét egy sikeres véradási akciót szervezett a Vöröskereszt berkeiben működő önkéntes véradók egyesülete. Ezt a humánus akciót 2011. szeptember 6-án rendezték meg és összesen 25-en jelentek meg, közülük 22-en adhattak vért, hármat elutasítottak valamilyen egészségi okokból. Ezen a véradási akción 9,9 liter életet mentő vért gyűjtöttek össze.

Hanganyag!KILENCEDIK MOTOROS TALÁLKOZÓ

A muzslyai Road Flyers Motoros Klub 9. motoros találkozóján több mint 70 hazai és külföldi motoros klub képviseltette magát. A rendezvény 2011. augusztus 18-án, csütörtökön kezdődött, amikor megérkeztek az első vendégek, akik főleg külföldről jöttek. A hazai motoros barátok augusztus 19-én és 20-án „futottak be”. A szervezők a tavalyihoz viszonyítva, az idénre messzemenően több motorosra számítottak, a székhelyük környékén, az ún. parti iskola parkja mellett kibéreltek jó néhány kertet, hogy helyet tudjanak biztosítani minden vendégnek. Szombaton a házigazdák két meglepetés kirándulást szerveztek a motoros társaknak, ugyanis meginvitálták őket egy hajókázásra, a Császár-tóra, illetve a közkedvelt muzslyai fürdőzőhelyre, a Homokosra vitték őket egy kis felfrissülésre. A motorosoknak szánt különféle ügyességi és szórakoztató játékok ezúttal sem maradtak el. Délután öt órakor tartották meg – rendőri kísérettel – a motoros felvonulást, amely alkalmával elmotoroztak a találkozó részvevői Nagybecskerek központjába, a Szabadság-térre, majd onnan vissza Muzslyára. Az esti koncertek csak fokozzák a hangulatot, csütörtökön fiatalokból összeállt, kezdő együttesek szórakoztatták a vendégeket, pénteken a Blue Room, a Santos Brothers és a Vremeplov együttes koncertezett, szombaton pedig ugyancsak három együttes lép színre, a Prognanik Lu, a Nasty Michelle és a Raskršće zenekar szórakoztatja a közönséget. A motoros találkozó augusztus 21-én, vasárnap zárult.

Hangos!MOTORZÚGÁSTÓL VOLT HANGOS MUZSLYA

2011. július utolsó hétvégéjén a Muzslya Motoros Klub harmadízben szervezett motoros találkozót a Lehel Sportközpontban. A rendezvényre már július 28-án, csütörtökön megérkeztek az első vendégek, akik főleg Szlovéniából jöttek erre az összejövetelre. A klub adatai szerint több mint 50 hazai és külföldi motoros klub képviseltette magát ezen a rendezvényen. Az idén többségben voltak a külföldiek, akik főleg a környező országokból, Magyarországról, Horvátországból, Bosznia és Hercegovinából, Macedóniából érkeztek, de jöttek vendégek Ausztriából, Németországból és Svájcból is. Az időjárás egyáltalán nem kedvezett a találkozó részvevőinek, hiszen az első két napon szinte egész nap esett. Ennek ellenére az esti koncertekre sok helybeli és környékbeli „gyalogos” fiatal is ellátogatott. Az első esten fiatal zenekaroknak adtak fellépési lehetőséget, másnap, július 29-én pedig három belgrádi együttes koncertezett. Július 30-án, szombaton, a találkozó legerősebb napján tartották meg a motoros felvonulást, ugyanis az idén a rendőrség elfogadta a kérelmet, és rendőri kísérettel bonyolíthatták le a helybeli polgárok nagy örömére, akik az utcán nézték végig a motorosok sokaságát. A Lehel Sportközpontból indultak, az Arany János utcán és a Petőfi brigád utcán keresztül Muzslya főutcáján végighaladva Nagybecskerek központjába motoroztak a találkozó részvevői, majd egy kis időzés után visszamotoroztak Muzslyára. A felvonulást követően, este fél nyolckor második alkalommal szentelték meg a motorokat, illetve áldották meg a motorosokat. A szertartáson jelen volt msgr. dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök, Kiss Nándor református lelkész és Lovas Vladimir evangélikus lelkész. A különféle, motorosoknak szánt játékokat a Radio S két népszerű műsorvezetője, Darko és Marko vezette, a motoros találkozó részét képezte a Budapestről érkezett csintalan lányok általi motormosás is, meg sárban, olajban történő birkózása.
A találkozón megszólaltattuk Szabó Lászlót, becenevén Kesét, aki Magyarországról érkezett és a Muzslya Motoros Klub testvérklubjának, a Magyar Vándoroknak a vezetője. Elmondta, hogy 10 motorral, 14-en jöttek, és kiválóan érezték magukat. Bekker Edit, László párja muzslyai születésű, és elmesélte, hogy ő sokáig a férje mögött „motorozott”, ami unalmassá vált neki, és utána levizsgázott, és most már saját motorral járják a motoros találkozókat.
A muzslyai találkozóra, pénteken – szakadó esőben - érkezett az óbecsei Zsolt és Xénia, akik elmondták, mint minden rendes motorosnak, nekik sem ártott az eső. Szerintük a hangulat, a buli nagyon jó, a kaja viszont isteni – ez a szakácsok munkáját dicséri. A motorozás szerintük életforma. A motoros emberek pedig mindannyian egy nagy családot képeznek, mert bárki bárhová megy el, ott biztosan szépen fogadják. Összetartás, barátkozás, szabadság – így definiálható. A még náluknál is fiatalabb motorosoknak azt üzenték, hogy: érdemes vigyázni az utakon (egyre több az eszeveszett sofőr), biztonsági felszerelés nélkül sehova ne menjenek, még a sarki boltba se… Különben meg élvezzék az életet! – mondták az óbecsei motorosok.

Hangfelvétel!


POPFESZTIVÁL VOLT MUZSLYÁN

A muzslyai Zenészek és Énekesek Egyesületének szervezésében 2011. július 15-én tartották meg a 7. Líra popfesztivált, amelyre új szerzeményekkel és közismert zeneszámokkal lehetett benevezni. Összesen 9 énekes lépett a közönség elé, és a produkciók között volt hét új- és kilenc közismert szerzemény, dal. Az énekeseket a négytagú fesztiválzenekar kísérte. A zenetanárokból álló, háromtagú zsűri – Rontó Márta, Mészáros Dániel és Süveg Tibor - kiválasztotta a rendezvény legjobbjait, ugyanakkor a közönség is szavazott a kedvenceire. Az eredmény szerint a popfesztivál legjobb előadója Páger Szendi lett, aki egy közismert dalt énekelt, a Szállok a dallal címűt. A Hazánk a föld és az ég című dal szövegéért Kovács Lászlót, dalszövegírót díjazta a zsűri, Kovács Dávid pedig ugyanennek a dalnak a zenéjéért vehette át a díjat. A közönség is kiválaszthatta a kedvenceit, Süveg Teodóra kapta a legtöbb szavazatot, ő a kétszeresen díjazott Hazánk a föld és az ég című dalt adta elő. A közönség szerint a második helyre került Tasi Szabina, és a közönség harmadik kedvence Páger Szendi lett.

Összefoglaló!MUZSLYÁRA KERÜLT A MESEFA-DÍJ!

A Zentai Önkormányzat és a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ Városi Könyvtára tizenhetedik alkalommal rendezte meg 2011. május 28-án a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyt, amelyet ezúttal is vidékünk első néprajzkutatójára emlékezve, a modern folklórtudomány egyik megalapozója tiszteletére szerveztek. Muzslyáról ezen a versenyen ketten vettek részt. Kónya Leon a kisiskolások kategóriájában különdíjat érdemelt ki, míg a mesemondók fődíját, a Mesefa-díjat Kónya-Kovács Otíliának ítélte oda a zsűri.Kiállítás a muzslyai cukrászdában - tavasztól őszig – míg tart a fagyi-szezon!

Hanganyag!


CÉLJUK: A FIATALOK FELKAROLÁSA, OKTATÁSA

A muzslyai Zenészek és Énekesek Egyesülete 2011. március 24-én tartotta meg az évi közgyűlését, amelyen beszámoltak az elmúlt év munkájáról, és elmondták a terveiket is. Mint minden évben, az idén már túl vannak a januárban megrendezett zenészbálon, amelyet zenészújévnek is hívnak. E rendezvényük igencsak sikeres volt. Az egyesület tavaly szervezett egy Gyémánt Tibor emlékkoncertet, ennek folytatásaként a zenésztársra emlékeznének az idén is, mégpedig egy rock-esttel. Az idén ismét lesz Líra Popfesztivál, ígérték a közgyűlésen, valamint a terveik között szerepel a lakodalmi zenekarok fesztiválja is. Természetesen, ha anyagiakban nem szűkölködnek, akkor más zenei rendezvényeket is megszerveznek. A tagság döntése alapján az idén több hangsúlyt fektetnek a fiatal zenésztehetségek felkarolására, azok oktatására. Azokra számítanak, akiket az ütőhangszerek, a gitárok, a billentyűsök, a vonós- és pengetős hangszerek érdekelnek, ugyanakkor a jó hangú fiatalokat is várják. Minden kedden a zenészegyesület klubhelyiségében (a néhai Piros Csizma udvarában) 19 és 22 óra között lehet érdeklődni, illetve a 064/060-22-07-es mobilszámon.

Hanganyag!

k-ko


TALPRA MAGYAR! – MUZSLYAI ÜNNEPSÉG

A Muzslai Petőfi Sándor MME az 1848-as 49-es szabadságharc és forradalom áldozatai tiszteletére a Mária Neve templomban szolgáltattak 2011. március 13-án délután egy szentmisét, majd ezt követően első ízben koszorúzták meg Petőfi Sándor mellszobrát. Koszorút helyezett el Szilágyi Balázs, Magyarország Belgrádi Nagykövetségének első beosztottja, a Magyar Nemzeti Tanács képviselőjeként msgr. dr. Német László, nagybecskereki megyéspüspök, Páll Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke, továbbá Vidrács Krisztina, a VMSZ helyi szervezetének elnöke, mgr. Hallai Zoltán, Muzslya helyi közösségének tanácselnöke, és Oláh-Vencel Erika, az egyesület elnökasszonya. A koszorzás után, az ünnepi műsor az egyesület nagytermében folytatódott Talpra magyar! címmel, amelyet a művelődési egyesület a Szervó Mihály Általános Iskolával közösen szervezett. Történelmi áttekintést mgr. Hallai Zoltán, történész mondott. Az iskolás diákok összeállítása mellett felléptek a Muzslai Petőfi Sándor MME tagjai, a citerazenekar, a vegyes kórus, valamint a Margaréta énekcsoport, valamint az előző napon megrendezésre került Petőfi a szívünkben elnevezésű szavalóverseny díjazottjai.

Kónya-Kovács Otília


TESTVÉR-TELEPÜLÉSI SZERZŐDÉS A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN

A Magyar Kultúra Napja alkalmából kettős ünnepség volt 2011. január 22-én Muzslyán. A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben emlékeztek meg e jeles napról, ahol Muzslya helyi közösségének tanácsa és a magyarországi Sándorfalva város önkormányzata megerősítette a két település közötti, több mint tíz éve tartó baráti kapcsolatot.
Kakas Béla, Sándorfalva város polgármestere beszédében elmondta, hogy a tíz éve tartó kulturális együttműködés testvér-települési szintre hozására méltóbb időpontot talán nem is választhattak volna, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a jövőben még gyümölcsözőbb lesz ez a kapcsolat, hiszen ezentúl politikai hátteret is kapott ez a barátság, és nem csak a kulturális tartalmakban folytatódik az együttműködés. A beszéde során a polgármester röviden bemutatta Sándorfalva városát. Az ünnepség keretében Muzslya – Sándorfalva város testvér-települési megegyezés aláírásának tiszteletére, fémbe vésett emléktárgyat ajándékozott Hallai Zoltán, tanácselnöknek és Dobó Józsefnek, az egyesület elnökének Sándorfalva önkormányzata.
Mgr. Hallai Zoltán, Muzslya helyi közösségének tanácselnöke az együttműködési szándéknyilatkozat aláírása után hangsúlyozta, hogy ez a testvér-települési kapcsolat mekkora jelentőséggel bír, hiszen van kitől, mit tanulni, hiszen Sándorfalva már Európai Uniós város, és bizonyára átadják a muzslyaiaknak – megkönnyítve az itteniek dolgát - azokat a tapasztalatokat, amelyeket ők már végigjártak a csatlakozási időszakban. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a jövőben közös programokat tudnak szervezni – Sándorfalván muzslyai napot, Muzslyán pedig sándorfalvi bemutatkozást -, amelyet a nagyközönség is végigkísérhet majd.
Természetesen mindkét település e kapcsolat továbbvivésén fáradozik, hogy még terebélyesebb együttműködés valósuljon meg.
A testvér-települési szerződés aláírásakor ugyancsak átadták a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület arany plakettjét a Sándorfalvi Kulturális Egyesületnek, akik jóvoltából tavaly Muzslya egy köztéri Petőfi-szobrot kapott. Gajdosné Pataki Zsuzsanna, képviselő vette át az arany plakettet, aki röviden annyit mondott, hogy ők még soha nem kaptak ekkora elismerést, és megköszönte a sándorfalviak nevében.
A Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett kulturális műsorban felléptek a muzslyai egyesület szakcsoportjai – az Aprókák énekcsoport, a Pöngető citerazenekar, a Margaréta énekkar, a kis mazsorett táncosok, a Tiszavirág tánccsoport, Muhi Dániel szólóénekes, a vegyes kórus és a citerazenekar. A Szervó Mihály Általános Iskola szavalói közül színre lépett Jaksa Teodóra és Rúzsa Róbert, míg a Sziveri János Művészeti Színpad versmondói közül Lábadi Csilla és Czirok Attila. Továbbá voltak vendégfellépők a nagybecskereki zenedéből, bemutatkozott Kovács Lilla, aki hárfán játszott, Rácz Robertó fiatal hegedűművész, és Sándor Donát gitárjátékával járult hozzá a műsorhoz. Az est keretében bemutatkozott a muzslyai közönségnek a Sándorfalvi Városi kamarakórus, valamint a Sándorfalvi Citerások Egyesülete.
A vendégeknek - az ünnepi műsort megelőzően - bemutatták a nagybecskereki városházát, ahol Vass Tibor, a városi tanács tagja, Muzslya helyi közösségének alelnöke fogadta őket, majd a Városi Múzeumot látogatták meg, ahol Božidar Vorgić igazgató vezette végig a magyarországi vendégeket a kiállítótermeken.

Hangfelvétel

Kónya-Kovács Otília


KIRABOLTÁK A MUZSLYAI POSTÁT
Február 19-én délelőtt 11 óra körül három felfegyverzett személy kirabolta a muzslyai postát. Nem hivatalos értesülések szerint a posta épületében mintegy 15 ember tartózkodott. Állítólag a rablók a Kun Béla utcán át menekültek a lukácsfalvi út felé. Szemtanúk szerint az említett utcában nagyon gyorsan száguldtak, nekiütköztek egy személygépkocsinak, amely egy motorbiciklist ütött meg. Ugyancsak nem hivatalos értesülés szerint a rablók megközelítőleg 1,3 millió dinárt vittek magukkal. A délután kiadott rendőrségi közleményből az is kiderült, hogy a rablótámadásnak nincsenek sérültjei.
Elfogták a postarablókat
A muzslyai posta kirablása után a nagybecskereki és a belgrádi rendőrség kriminalisztikai ügyosztálya, közreműködve a Belügyminisztérium kriminalisztikai ügyosztályával, a csendőrséggel és a nagybecskereki főügyészséggel letartóztatták a Čačak községből, a ljubići Marko Bugarčićot (1989) és Jovan Bugarčićot (1991), valamint a kragujeváci Milorad Prebiračevićet (1991), az óécskai Nenad Kostićet (1989) és az écskai R.J., kiskorú személyt – áll a belügyminisztérium hivatalos közleményében, amelyet 2011. február 20-án adtak ki.
Azzal gyanúsítják őket, hogy Belgrád, Nagybecskerek és Kragujevác város területén több rablótámadást, lopást, valamint autóeltulajdonítást hajtottak végre, ugyanakkor engedély nélkül fegyvert és lőszert tartottak maguknál. A gyanúsítottak 2011. február 19-én délelőtt fél 11 után kirabolták a muzslyai postát, mégpedig álarcot húzva bementek a posta épületébe, ahol fegyverrel fenyegetőzve a posta munkásától 1 millió 330 ezer dinárt vettek el, majd távoztak Belgrád irányába.
Többórás rendőri üldözés, út- és tereplezárás után Perlaszon fogták el a gyanúsítottakat. Megtalálták náluk az ellopott pénzt és négy lőfegyvert is, amellyel a rablótámadást elkövették.
Tavaly november óta a gyanúsítottak legtöbb esetben Belgrád területén lévő postákat raboltak ki egészen a mostani nagybecskereki, illetve muzslyai rablásig, ahol lebuktak. Eddigi megerősített adatok szerint hét ilyen jellegű bűncselekmény írható a gyanúsítottak számlájára, akik ilyen módon mintegy 7 millió dinárt tulajdonítottak el.
Ugyanezt a csoportot azzal is gyanúsítják, hogy Belgrád és Nagybecskerek területén több rablást is végrehajtottak, mégpedig is fogadóirodában és több magánboltban. Kragujevác területén pedig súlyos lopásért és személygépkocsi eltulajdonításáért felelősek.
R. J., a gyanúsított kiskorút a kihallgatás után a nagybecskereki Felsőfokú bíróság, kiskorúakkal foglalkozó, ügyeletes bírójához vitték, aki elrendelte a fogva tartását. A többi gyanúsított kihallgatása folyamatban van. A gyanúsítottak a törvényes keretek között, a megfelelő bűnvádi feljelentéssel a nagybecskereki Felsőfokú bíróság elé lesznek állítva – áll a rendőrségi közleményben.

k-ko 

Következő oldal - korábbi hírek...

websas.hu
   
 
web design Copyright © Fehér tó HÁKE, Lukácsfalva tel: 023 3885 150